SKANDAL U FRANCUSKOJ

Francuski kardinal priznao da je seksualno zlostavljao 14-godišnju djevojčicu

Nema sumnje da je moje ponašanje izazvalo ozbiljne i dugotrajne posljedice po tu osobu - rekao je kardinal i dodao da je od nje zatražio oprost.

Žan-Pijer Rikard. Sky News

D. H.

8.11.2022

U Francuskoj je 11 biskupa optuženo za seksualno zlostavljanje. Francuska nezavisna komisija je prošle godine procijenila da je 330.000 djece seksualno zlostavljano tokom 70 godina.

Dokument na 2.500 stranica opisuje kako je oko 3.000 zlostavljača djece, od kojih dvije trećine svećenika, radilo u Katoličkoj crkvi u Francuskoj tokom sedam decenija.

Francuski kardinal Žan-Piere Rikard (Jean-Pierre Ricard) bio je među 11 bivših ili sadašnjih biskupa optuženih za seksualno zlostavljanje, objavilo je crkveno tijelo u ponedjeljak.

Izjava kardinala Rikarda o priznanju zlostavljanja pročitana je na konferenciji francuskih biskupa u Lurdu, gradu u jugozapadnoj Francuskoj.

Nadbiskup Erol De Mulin-Befort (Eric de Moulins-Beaufort), šef francuske biskupske konferencije, rekao je da će se svi optuženi suočiti sa disciplinskim mjerama.

Mulin-Befort  je rekao novinarima da su biskupi šokirani kardinalovom javnom izjavom.

Rikard je u svojoj izjavi rekao da se "prije trideset pet godina, kada sam bio svećenik, ponašao na prijekorni način prema djevojci od 14 godina".

- Nema sumnje da je moje ponašanje izazvalo ozbiljne i dugotrajne posljedice po tu osobu - rekao je kardinal i dodao da je od nje zatražio oprost.

Rikard je bio biskup Bordoa od 2001. do 2019. On je rekao da će se povući sa svih funkcija i biti dostupan crkvenim i pravnim vlastima. Sada u penziji, kardinal ima 78 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.