IZ ISTANBULA ZA "AVAZ"

Generalni konzul BiH iz Istanbula Siniša Mihailović: Nema sumnje da će policija doći do nalogodavaca napada u Istiklalu

Čak pet tužitelja rukovodi istragom, a prema riječima generalnog konzula BiH odmah je zabranjeno objavljivanje snimaka s lica mjesta

Mihailović: Nema informacija da je neko od državljana BiH povrijeđen. Avaz / AP

Piše: A. Bajramović

13.11.2022

Osoblje Generalnog konzulata BiH u Istanbulu u kontaktu je sa kabinetom guvernera Istanbula Alija Jerlikaja (Yerlikaya) i direktorom policije općine Bejoglu. U ovoj istanbulskoj općini, na popularnoj šetačkoj aveniji Istiklal danas u 16.20 sati dogodila se eksplozija u kojoj je, prema dosadašnjim informacijama, poginulo šest, a ranjene su 53 osobe.

- Za sada nemamo nikakvu informaciju da je neko od naših državljana povrijeđen ili, ne daj Bože, da se dogodilo nešto gore od toga. Prije nekoliko trenutaka završena je press konferencija predsjednika Republike Turske gospodine Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i potvrđeno je da je u ovom suludom aktu šestero mrtvih i 53 povrijeđenih. Gospodin Erdoan je rekao da postoje tragovi terorizma, kako on kaže, "miris terorizma" i da je jedna ženska osoba igrala glavnu ulogu u kompletnom ovom događaju, ali vidjet ćemo šta će istraga da pokaže – kaže Siniša Mihailović.


Prostorije konzulata BiH nalaze se u općini Bešiktaš, a neradni dan osoblje je provelo u privatnim obavezama i svi su dobro. Mihailović nema informacija da neko od bh državljana živi u blizini mjesta eksplozije.

- Tu nije rezidencijalna zona, već bukvalno turistički centar. Ulica Istiklal je pješačka zona u kojoj se nalazi mali milion prodavnica, butika, kafića, restorana, klubova, pabova ... U tom dijelu niko ne živi – pojašnjava Mihailović.

Čak pet tužitelja rukovodi istragom, a prema riječima generalnog konzula BiH odmah je zabranjeno objavljivanje snimaka s lica mjesta.


- To je ogromna pješačka zona dugačka dva i po kilometra, pogotovo u to doba dana i pogotovo za vikend. Ogroman je broj turista i lokalnih ljudi. Naravno da su ljudi snimali mobilnim telefonima i odmah je došla zabrana da mediji, portali i svi ostali ne emituju bilo kakav snimak. Ta ulica je potpuno pokrivena kamerama, tu su recimo kancelarije grčkog i ruskog konzulata i sve je pod jakim policijskim nadzorom, tako da iznenađuje ovakav slučaj. Sasvim sigurno je da će tužitelji i policijski organi ovome pristupiti na najozbiljniji mogući način i nema sumnje da će se dotjerati do kraja, do samih izvršilaca, ali i onih koji su naložili da se ovo desi – kaže generalni konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.