OBIČAJNO PRAVO

Bin Salman ima imunitet od tužbe za ubistvo novinara Kašogdžija

Supruga Kašogdžija je na Twitteru osudila ovakvu odluku, rekavši da je "Džamal danas ponovno umro"

Mohamed bin Salman ne može biti optužen za ubistvo. Leon Neal / Pool Photo via AP

S. S.

18.11.2022

Američka administracija utvrdila je da prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman (Mohammed) ima zakonski imunitet od tužbe podignute protiv njega zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogdži (Jamal Khashoggi) 2018. godine.

Američko ministarstvo pravosuđa u dokumentu podnesenom okružnom sudu distrikta Kolumbija napisalo je da je doktrina imuniteta lidera države utemeljena u običajnom međunarodnom pravu, pa da tako optuženi bin Salman kao lider strane države uživa imunitet od nadležnosti američkih sudova.

Princ demantirao

- Kašogdžija su ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu u operaciji za koju su američki obavještajci vjerovali da ju je naredio princ Mohamed, koji je već nekoliko godina "de facto" vladar kraljevstva - piše Reuters.

Princ je demantirao da je naredio Kašogdžijevo ubistvo, no kasnije je rekao da preuzima odgovornost jer se to "dogodilo pod njegovim nadzorom".

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u julu je tokom posjete Saudijskoj Arabiji rekao princu da ga smatra odgovornim za Kašogdžijevo ubistvo.

Supruga kritikovala na Twitteru

Kašogdži je kritikovao politiku prijestolonasljednika u kolumnama Washington Posta. Otputovao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papire koji su mu bili potrebni za vjenčanje s Hatis Džengiz (Hatice Cengiz), turskom državljankom, podsjeća Reuters.

Džengiz je na Twitteru osudila ovakvu odluku, rekavši da je "Džamal danas ponovno umro".

- Mislili smo da bi možda moglo doći do svjetla pravde iz SAD-a, ali opet je novac bio na prvom mjestu - dodala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.