SAVLADALI GA ČUVARI

Njemačka: Desničarski terorista u zatvoru zarobio dvojicu čuvara

Još uvijek nije jasno kako je došlo do talačke situacije

Bailet: Osuđen za teroristički napad u Haleu 2019.. Twitter

A. Č. / Anadolija

13.12.2022

Desničarski ekstremista Stefan Bailet (Stephan Balliet), koji je osuđen za teroristički napad u Haleu 2019. godine, uzeo je za taoce dvojicu zatvorskih čuvara u Njemačkoj, ali su ga kasnije savladali drugi čuvari, saopćile su vlasti u utorak, prenosi Anadolija.

Incident se dogodio u ponedjeljak navečer u zatvoru u Burgu u istočnoj državi Saksonija-Anhalt.

Prema podacima Ministarstva pravde, Bailet je u zatvoru držao dva člana osoblja kao taoce, ali su ga nakon kratkog vremena savladali drugi čuvari. Napadač je u incidentu povrijeđen.


Prijetio pištpljem

Još uvijek nije jasno kako je došlo do talačke situacije. Državna kancelarija za krivične istrage Saksonije-Anhalt započela je istragu. Policija je rasporedila naoružane policajce ispred zatvora nakon što se saznalo da Bailet drži taoce.

Bailet je prijeteći pištoljem pokušao ući u gradsku sinagogu u Haleu 9. oktobra 2019. godine, kako bi ubio ljude koji su se tamo okupili.


Osuđen na doživotni zatvor

Nakon što u tome nije uspio, upucao je prolaznika ispred zgrade, a nedugo potom i gosta u baru.

Tokom suđenja se ispostavilo da je prvobitno želio da upadne u džamiju ili centar antifašističke grupe Antifa, jer je smatrao da su manje čuvani. Rekao je da je prvenstveno želio ubijati Jevreje jer, po njegovom mišljenju, oni stoje iza muslimanske imigracije u Evropu.

Balliet je 2021. godine osuđen na doživotni zatvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.