IZVJEŠTAJ FRONTEX-A

Vanjske granice EU u novembru: Ruta zapadnog Balkana najaktivnija

Ovo predstavlja povećanje od 68 posto u odnosu na isti period prošle godine i najviše od 2016.

FRONTEX trenutno obezbjeđuje više od 2.100 stalnih oficira. Printscreen

H. J. I.

14.12.2022

U prvih jedanaest mjeseci ove godine na vanjskim granicama Evropske unije, prema preliminarnim rezultatima, otkriveno je više od 308.000 neregularnih ulazaka.

- Ovo predstavlja povećanje od 68 posto u odnosu na isti period prošle godine i najviše od 2016. Zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivnija, sa 45 posto svih otkrivenih neregularnih ulazaka u Evropsku uniju od početka godine - saopćeno je iz FRONTEX-a.

Kako bi podržao zemlje koje se suočavaju s teškim migracionim pritiskom i drugim izazovima na svojim granicama, FRONTEX trenutno obezbjeđuje više od 2.100 stalnih oficira i različitu opremu u zajedničkim operacijama.

- Zapadni Balkan je i dalje najaktivnija migraciona ruta u EU sa više od 14.105 otkrivenih u novembru, dvostruko više nego prije godinu dana. Region zapadnog Balkana registrovao je najveći broj otkrivanja od vrhunca migrantske krize 2015. godine. Kontinuirani migrantski pritisak na zapadnobalkansku rutu može se pripisati ponovljenim pokušajima migranata koji su već prisutni u regionu, kao i činjenici da neki migranti zloupotrebljavaju bezvizni pristup regionu kako bi se približili vanjskim granicama EU. Srbija je krajem novembra ograničila vizni režim, što bi trebalo da smanji broj ilegalnih prelazaka - navode iz FRONTEX-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.