MANIPULACIJA BUDŽETOM

Nove optužbe na račun Eve Kaili: Imala vreće pune katarskog novca

Ova dodatna optužba pojavila se nakon istrage Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF)

Eva Kaili: Sumnjiči se za pronevjeru novca. EP / AP

A. O.

17.12.2022

Nove optužbe stigle su protiv bivše potpredsjednice Evropskog parlamenta Eve Kaili koja je uhapšena zbog sumnje u korupciju.

Njoj se sada na teret stavlja i manipulacija budžetskim sredstvima EU-a. Naime, njen  partner je priznao da je član "organizacije koju koristi Katar".

Evropsko javno tužilaštvo u Luksemburgu zatražilo je u četvrtak 15.12.2022. godine da se ukine imunitet socijalističkoj zastupnici Kaili i njenoj kolegici iz redova konzervativaca, Mariji Spiraki, također iz Grčke.

Mediji prenose i da je partner Eve Kaili u drugom korupcijskom skandalu povezanim s mitom iz Katara u Evropskom parlamentu (EP) u međuvremenu priznao krivnju.

Pronađeni novac. TWITTER

Kako je objasnilo Evropsko javno tužilaštvo, nove optužbe se odnose na sumnju da je izvršena "prevara na štetu proračuna EU-a", posebno u vezi s naknadama zastupnika u parlamentu EU-a. 

Ova dodatna optužba pojavila se nakon istrage Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF).

Druga pogođena članica Evropskog parlamenta Marija Spiraki rekla je u četvrtak da "s radošću prihvaća zahtjev da joj se ukine imunitet" kako bi pokazala da kod nje u vezi s Evropskim parlamentom nema finansijskih odstupanja "čak niti za jedan euro". Taj slučaj se odnosi na naknade bivšoj saradnici, koja je imala ozbiljan lični problem i koja je izostajala sa sastanaka Evropskog parlamenta. Frakcija Marije Spiraki, Evropska narodna stranka (EPP), zatražila je od zastupnice punu saradnju s Evropskim javnim tužilaštvom.



Parlament je "odmah" pokrenuo odgovarajuću proceduru, saopćila je press-služba Evropskog parlamenta. Kaili je prošlog petka uhapšena u Briselu (Bruxellesu) zbog sumnji u aferi "Katar", baš kao i njen partner, koji je u Parlamentu radio kao savjetnik za vanjsku politiku i ljudska prava. 

U belgijskim pravosudnim krugovima, u njihovom zajedničkom stanu tokom pretresa pronađeno 150.000 eura, a kod Kailinog oca još 750.000 eura u gotovini.

Grkinju Kaili i druge osumnjičene tereti su za "članstvo u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju". Navodi se da ih je platila zaljevska država Katar da zastupaju njihove interese u Evropskom parlamentu. Katar je negirao optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.