NAKON 12 GODINA

Otvorena birališta na izborima u Tunisu, opozicija bojkotuje

Čini se da je glasanje pobudilo malo interesa među stanovništvom iscrpljenim političkom nefunkcionalnošću

Kais Saied. AP

Piše: A. K. / Fena

17.12.2022

Birališta su otvorena u subotu na parlamentarnim izborima u Tunisu koji će ojačati vlast predsjednika Kaisa Saieda, označavajući ono što njegovi protivnici osuđuju kao marš ka vladavini jednog čovjeka u zemlji koja se riješila diktature u 2011. godini.


Julski referendum

Izbore koji se održavaju 12 godina nakon što se prodavač povrća Mohamed Bouazizi zapalio u protestu koji je pokrenuo Arapsko proljeće, bojkotuju političke stranke koje optužuju Saieda za organiziranje državnog udara.

Glasači će birati parlament koji je uveliko oslabljen novim ustavom, odobrenim uz slabi odaziv na julskom referendumu koji je osmislio Saied kako bi se Tunis vratio prema predsjedničkom sistemu.

Nejib Chebbi, čelnik koalicije protiv Saieda ukoja ključuje i islamističku Ennahdu, označio je izbore "mrtvorođenom farsom".


Raspustio parlament

Saied je raspustio prethodni parlament prošle godine, okruživši zakonodavno tijelo tenkovima i preuzevši gotovo potpunu vlast.

Čini se da je glasanje pobudilo malo interesa među stanovništvom iscrpljenim političkom nefunkcionalnošću i koje se bori s ekonomskim poteškoćama. Glasanje se održava od 8 do 18 sati, po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.