POTPUNI HAOS

Lančani sudar u Kini: Automobili nagurani jedni na druge, putnici zarobljeni na mostu

Vatrogasna služba poslala je 11 vatrogasnih vozila i 66 vatrogasaca u pomoć

U lančanom sudaru je učestvovalo više od 200 vozila. Printscreen / Twitter

H. J. I.

28.12.2022

Jedna je osoba poginula tokom sudara na autoputu u kojem je sudjelovalo oko 200 vozila u centralnom kineskom gradu Zhengzhou, izvijestila je državna televizija CCTV u srijedu. Nesreća se dogodila zbog slabe vidljivosti uzrokovane maglom.

Slike iz zraka pokazuju potpuni haos – automobile, kombije i kamione od kojih su se mnogi sudarili jedni s drugima – nagomilane na jednom dijelu autoceste u gustoj magli.

- U srijedu ujutro došlo je do iznenadnog nakupljanja magle na mostu Žute rijeke u Zhengzhouu, što je izazvalo saobraćajnu nesreću koja je uključivala sudar više vozila - saopćile su vlasti te dodale da je jedna osoba umrla.

Mnogi od povrijeđenih ostali su zarobljeni u svojim vozilima, a vatrogasna služba poslala je 11 vatrogasnih vozila i 66 vatrogasaca u pomoć, prenosi Channel News Asia.

- Ovo je prestrašno. Ovdje je puno ljudi, mislim da ne možemo sići s mosta - čuje se kako sudionik nesreće govori u jednom videoisječku.

Vidljivost je u mnogim područjima bila manja od 500 metara u srijedu ujutro, a ponekad i do 200 metara, saopćila je meteorološka služba.

Saobraćajne nesreće česte su u Kini zbog nedostatka strogih sigurnosnih kontrola. U septembru je 27 putnika umrlo nakon što se autobus koji ih je prevozio u karantenu za COVID-19 prevrnuo na autoputu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.