KORISTILI EFEKTE

Viralni video koji prikazuje snježne padavine u Meki je lažan

Snimak, dug 55 sekundi, pojavio se na Bazme Masarrat YouTube kanalu

Video je brzo postao viralan. Printscreen / Twitter

H. J. I.

3.1.2023

Viralni video snježnih padavina u Meki posljednjih je dana kružio društvenim mrežama. Međutim, zvanična meteorološka institucija u Saudijskoj Arabiji je razotkrila video.

Prema Nacionalnom meteorološkom centru (NMC) Saudijske Arabije, snimak je lažan, prenosi Saudi Gazette i Khaleej Times. Snimak, dug 55 sekundi, pojavio se na Bazme Masarrat YouTube kanalu, a odatle su društvenim mrežama počeli da kruže još manji isječci.



Husain Al-Kahtani (Hussain Al-Qahtani), glasnogovornik Nacionalnog centra za meteorologiju u Saudijskoj Arabiji, tvitovao je da je video napravljen korištenjem dodatnih efekata, prenosi Siasat.

Na snimku se vidi kako muškarci i žene uživaju u snježnim padavinama, a neki čak i snimaju fenomen telefonima ili slikaju selfije. Čak se i policajac vidi kako nosi kišobran.



Arab Weather, profil na Twitteru, objavio je:

„Odricanje od odgovornosti: Video koji kruži pod nazivom „Prvi put snijeg u Meki Al-Mukarramah 1-1-2023“ je tehnički modificiran video koji koristi filtere, znajući da je temperatura u Meki je danas dostigla 30 stepeni Celzijusa.

U protekloj sedmici, u Saudijskoj Arabiji, uključujući i Meku, pale su obilne kiše koje su dovele do poplava u različitim dijelovima kraljevstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.