NUDE I NAGRADU

U Njemačkoj love vuka koji je zaklao ponija Ursule fon der Lejen

Za sada, GW950m je i dalje bjegunac

Fon der Lejen: Cijela porodica je potresena ovom vijesti. Twitter

A. Č. / Poltico

4.1.2023

Ursula fon der Lejen (von der Leyen) baš i ne voli ples s vukovima, pogotovo kad se oni okome na njeno vlasništvo, piše Politico. 

Priča o predsjednici Evropske komisije i "Velikom zločestom vuku" počinje jedne tople noći početkom septembra u ruralnoj njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj.

Nešto poslije ponoći 1. septembra, sivi vuk se ušunjao u šumsko selo u potrazi za hranom. Predator je plijen pronašao na dobro čuvanom imanju.

30 godina staru kobilu Dolly pronađena je idućeg jutra u visokoj travi gdje je pasla nedaleko od kuće Ursule von der Leyen.

- Cijela porodica je potresena ovom vijesti - rekla je fon der Lejen u izjavi nakon pogibije svoje ljubimice.

Lokalne vlasti ubrzo su stavile vuka poznatog pod oznakom GW950m na listu za odstrel. To nije baš uobičajena praksa jer su vukovi zaštićena vrsta u Evropi, ali vlade dopuštaju njihovu eliminaciju u posebnim slučajevima.

Uz pomoć DNA analize, istražitelji su u novembru utvrdili da je GW950m, osumnjičeni počinitelj u više od desetak drugih ubistava, vuk kojeg traže, piše Politico. Čini se da je čak i prije nego što je Dolly dočekala svoj kraj, izvjesni GW950m već bio na putu pred streljački vod.

Za sada, GW950m je i dalje bjegunac. Trenutna nagrada za njegovu glavu istječe 31. januara, nakon čega će ponovno moći slobodno lutati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.