PREMINUO U SUBOTU

Papa Benedikt XVI pokopan u bazilici svetog Petra

U lijesu se nalaze se i drugi predmeti poput teksta o njegovu životu i pontifikatu

Nadbiskup Džordž Gansvein (Georg Ganswein), desno, ljubi lijes pokojnog pape emeritusa Benedikta XVI nakon što je donesen na Trg Svetog Petra na misu zadušnicu u Vatikanu. AP Photo / Alessandra Tarantino

A. O.

5.1.2023

Papa Benedikt XVI pokopan je u bazilici sv. Petra, objavila je Sveta Stolica danas nakon mise zadušnice. Lijes s tijelom pape rođenog u Bavarskoj prenesen je s Trga sv. Petra u Rimu u kriptu bazilike.

Javnost je bila isključena s tog dijela sahrane. Jozef Ratcinger (Joseph Ratzinger)  Benediktovo rođeno ime sada leži u grobnici svojeg poljskog prethodnika Ivana Pavla II., čiji su ostaci prije nekoliko godina premješteni na drugo mjesto u crkvi.

U lijesu se nalaze se i drugi predmeti poput teksta o njegovu životu i pontifikatu. Oko 50.000 vjernika prisustvovalo je sprovodu na Trgu sv. Petra, koji je predvodio sadašnji papa Franjo, navodi Vatikan.

Benedikt, svjetski poznati teolog, preminuo je u subotu u 95. godini života u samostanu unutar vatikanskih vrtova, gdje se preselio nakon što je postao prvi papa u 600 godina koji je dao ostavku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.