NIJE HAKIRANJE SISTEMA

Istraga otkrila šta je izazvalo prizemljenje svih letova u SAD-u

Američki ministar saobraćaja Pit Butigieg (Pete Buttigieg) izjavio je još 11. januara da je od FAA-e zatražio da otkrije uzrok problema

Hiljade letova otkazano. Twitter

A. O.

20.1.2023

Informatički kvar zbog kojeg je američko regulatorno tijelo za civilno zrakoplovstvo (FAA) moralo 11. januara privremeno obustaviti domaće letove u Sjedinjenim Državama, prouzročio je kooperant koji je slučajno obrisao datoteke.

To je jučer saopćila FAA. Naime, agencija je bila pripisala kvar, zbog kojeg su 11. januara hiljade letova otkazani i kasnili, oštećenju datoteke baze podataka.

Istraga se nastavlja

Da je kooperant "nenamjerno izbrisao datoteke dok je radio na usklađivanju glavne i pomoćne baze podataka", pokazao je prvi izvještaj.

Istraga se nastavlja, ali agencija ističe da zasad nije pronašla nikakav dokaz koji bi incident povezivao sa zlonamjernim činom ili s hakerskim napadom.

Upozorenje članovima

FAA sada radi na tome da dotični informatički sistem koji u stvarnom vremenu upozorava članove posade o mogućoj opasnosti na tlu i u zraku, bude "otporniji".

Američki ministar saobraćaja Pit Butigieg (Pete Buttigieg) izjavio je još 11. januara da je od FAA-e zatražio da otkrije uzrok problema i kaže zašto nisu radili sistemi koji trebaju osigurati normalan rad u slučaju kvara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.