MOLE ZA POMOĆ

Izrael uputio pismo papi Franji, Crvenom križu i UN-u

Oni u pismu traže pomoć u oslobađanju četvoro zarobljenih građana

Papa Franjo. AP

H. J. I.

1.2.2023

Izrael je u srijedu apelovao na papu Franju, lidera Međunarodnog odbora Crvenog križa i glavnog sekretara Ujedinjenih nacija da mu pomognu u povratku četvoro građana koji su držani u Pojasu Gaze više od sedam godina.

Četiri zarobljenika

Ured ministra vanjskih poslova Eli Kohena (Cohen) saopćio je da je poslao pisma apela nakon što je vladajuća palestinska grupa u Gazi Hamas objavila video zarobljenog Avera Mengistua, koji je ušao u enklavu i čija porodica kaže da pati od mentalne bolesti.

Još jedan izraelski civil zatvoren je u Gazi nakon što je ušao pod sličnim okolnostima 2015. godine , kao i dva izraelska vojnika koji su nestali tokom rata s Hamasom 2014. godine i koje je vojska proglasila mrtvima.

Kršenje humanitarnog prava

Kohen je u svojim pismima opisao Mengistuovu nevolju kao "grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, bez informacija o njegovom zdravstvenom stanju niti o načinima komunikacije s porodicom ili posjetima Crvenog križa", saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Čini se da je objavljivanje videa u ponedjeljak pokušaj Hamasa da pritisne Izrael na razmjenu zarobljenika. Izrael je rekao da ispituje indirektne pregovore s Hamasom o vraćanju četvorice, ne navodeći što bi mogao dati zauzvrat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.