NAKON ZEMLJOTRESA

Azerbejdžanski timovi spasili 37 osoba, među njima i osmoro djece

Azerbejdžan je od ponedjeljka poslao sedam aviona sa osobljem i humanitarnom pomoći u Turskoj

Spasioci na terenu. Printscreen / AA

A. O.

9.2.2023

Azerbejdžanski spasioci izvukli su najmanje 37 osoba, među kojima osmoro djece u turskoj regiji Kahramanmaras, epicentru dva snažna zemljotresa koja su potresla Tursku u ponedjeljak, saopćeno je jutros, javlja Anadolija.

- Kao rezultat operacija potrage i spašavanja... 37 osoba, među kojima osmoro djece, pronađeno je živo, a tijela 145 osoba su izvučena i predata vlastima - navodi se u saopćenju azerbejdžanskog Ministarstva za vanredne situacije (FHN).

Napredak operacija

Također, navodi se da će na vrijeme biti date dodatne informacije o napretku operacija.

Najmanje 725 azerbejdžanskih spasilaca otputovalo je u Tursku da bi pomogli u operacijama potrage i spašavanja nakon zemljotresa u toj zemlji.

- Azerbejdžan je od ponedjeljka poslao sedam aviona sa osobljem i humanitarnom pomoći u Turskoj - navodi državna novinska agencija Azertac.

Poslati kamioni

U srijedu je poslano 20 kamiona humanitarne pomoći u Tursku za žrtve potresa, sa šatorima, krevetima, agregatima, odjećom, stolovima, stolicama, ručnicima i drugim potrepštinama.

Najmanje 12.873 osobe su poginule, a 62.937 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye, objavila je Uprava za vanredne situacije (AFAD). Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su deset provincija i više od 13 miliona ljudi.

Najmanje 2.802 osobe su poginule, a 5.035 je povrijeđeno u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.