SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

Ovo je pet najvećih prirodnih katastrofa koje su se desile prošle godine

Suše u Evropi su uzrokovale štetu koja je procijenjena na više od 20 milijardi dolara

Suše u Evropi. Printscreen

H. J. I.

9.2.2023

Svjetski ekonomski forum (WEF) istakao je pet prirodnih katastrofa koje su prošle godine uzrokovale najveću materijalnu štetu.

Uragan "Ian", koji je pogodio Sjedinjene Američke Države i Kubu, uzrokovao je štetu koja je procijenjena na 113 milijardi dolara. To je bio uragan četvrte kategorije i najsmrtonosniji uragan od 1935. godine koji je pogodio američku saveznu državu Floridu. Usljed uragana život je izgubilo 148 osoba te je bilo raseljeno 40.000 ljudi.

Suše u Evropi i poplave u Kini

Suše u Evropi su uzrokovale štetu koja je procijenjena na više od 20 milijardi dolara. Bilo je ugroženo čak 60 posto kontinenta, čiji su dijelovi bili zahvaćeni velikim šumskim požarima. Poljoprivreda je pretrpjela veliku štetu.

Poplave u Kini su uzrokovale štetu koja je procijenjena na 12,3 milijarde dolara. Vodostaji rijeka bili su rekordno visoki u posljednjih 50 godina. Zbog toga su bile raseljene stotine hiljada stanovnika.

Poplave u Pakistanu su uzrokovale štetu koja je procijenjena na 5,6 milijardi dolara. Život je izgubilo 1.700 ljudi, dok je bilo raseljeno sedam miliona stanovnika.

Uragan "Fiona"

Uragan "Fiona" u Kanadi i karipskom području je uzrokovao štetu koja je procijenjena na više od tri milijarde dolara.

U WEF-u su naglasili da je riječ o šteti koja je bila osigurana, odnosno da je ona mnogo viša od navedenog. Međutim, ove procjene se koriste u borbi protiv budućih prirodnih katastrofa. Napomenuli su i to da su suše na Rogu Afrike pogodile 36 miliona ljudi te da su poplave na zapadu Afrike usmrtile više od 600 osoba i da je zbog njih bilo raseljeno milion stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.