DOMINANTAN PROBLEM

Četvrtina stanovnika Ukrajine u opasnosti da oboli od mentalnih bolesti

Rat u Ukrajini nije samo rezultirao nedostatkom medicinskih potrepština i osoblja

Ukrajinski vojnik. AP

A. K.

10.2.2023

Četvrtina stanovništva Ukrajine u opasnosti je od razvoja teškog mentalnog stanja dok se zemlja bori s jednogodišnjom ruskom invazijom.

Ovo je u četvrtak rekao visoki zdravstveni dužnosnik Michel Kazatchkine koji je član Komisije za lijekove u istočnoj i srednjoj Evropi, te srednjoj Aziji.

Procjene WHO-a

On je kazao da rat u Ukrajini nije samo rezultirao nedostatkom medicinskih potrepština i osoblja, već je izazvao i veliku prijetnju mentalnom zdravlju.

Svjetska zdravstvena organizacija "procjenjuje da je u ovom trenutku jedna od četiri osobe u Ukrajini u opasnosti od teških mentalnih zdravstvenih stanja", rekao je Kazatchkine, koji također služi kao posebni savjetnik Regionalnog ureda WHO-a za Evropu.

Opisujući nedavnu posjetu ukrajinskom gradu Dnjepru, Kazatchkine je rekao da je vidio desetine vojnog osoblja hospitaliziranih zbog "akutne i tragične tjeskobe, depresije i psihijatrijskih stanja".

Posljedice rata

- Mentalno zdravlje postaje dominantan javnozdravstveni problem u Ukrajini - rekao je novinarima u Ženevi. 

Dodao je da su rat i njegove posljedice doveli do povećane upotrebe dopuštenih i nedopuštenih psihoaktivnih supstanci.

Kazatchkine je rekao da se očekuje da će se zdravstvena kriza u Ukrajini proširiti na druge dijelove istočne Evrope i centralne Azije, dijelom kao rezultat ekonomske krize u Rusiji, čije je gospodarstvo usko povezano s gospodarstvom mnogih drugih bivših sovjetskih republika.

- Ekonomska kriza dolazi u pozadini krhkih zdravstvenih sistema i vrlo ograničenih zdravstvenih proračuna - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.