SPASIOCI NE ODUSTAJU

Dobrača iz Turske za "Avaz": Pronašli smo zagrljenu porodicu i svi su bili mrtvi

Situacije u kojima se nalaze su jako stresne i osjeti se umor

Fahrudin Dobrača. Anadolija

12.2.2023

Spasilačke ekipe iz BiH i dalje aktivno učestvuju u akcijama spašavanja na razrušenom jugu Turske. 

Kako je u razgovoru za "Avaz" kazao Fahrudin Dobrača iz Gorske službe spašavanja Novi Grad - Sarajevo jedna od ekipa je ušla u 25. sat aktivnog rada i potrage.

Potresni prizori

Najteže im pada što su počeli pronalaziti mrtve osobe. Situacije u kojima se nalaze su jako stresne i osjeti se umor. Spavaju po dva do tri sata.

- Posao je jako težak, ali je halal za ovaj narod koji je doživio ovakvu nesreću i katastrofu. To je haos, ovdje je strašno. Jučer smo imali jednu ogromnu stresnu situaciju, majka, dijete i otac... Zemljotres ih je zatekao u stubištu i zagrljene smo ih našli. To je na nas ostavilo ogroman trag - govori nam  Dobrača.

Psi markirali dio

Dodaje da je ekipa od pet članova GSS-a ušla u 25. sat rada.

- Nas 15, sa OSBiH, smo bili u fazi malog odmora i upravo se spremamo da krenemo u potragu.  Postoje neke indicije zbog pasa koji su markirali jedan dio i nadamo se pronalasku živih ljudi - kaže Dobrača.

Posjećamo, tim Gorske službe spašavanja Novi Grad učestvovao je u operacijama u gradu Iskenderunu, a zatim su premješteni u Antakiju koja je u potpunosti uništena. U Antakiji su se pridružili i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.