VELIKE POSLJEDICE

U zemljotresu oštećena i historijska crkva u armenskom selu Vakifli na jugu Turske

Od posljedica zemljotresa oštećeno je više objekata u selu, ali srećom niko od 130 mještana nije stradao

Oštećena historijska crkva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Anadolija

17.2.2023

Prošlosedmični razorni zemljotresi na jugu Turske uzrokovali su veliku materijalnu štetu i na kulturno-historijskim spomenicima kakav je i armenska crkva Djevice Marije u selu Vakifli na obroncima planine Musa u provinciji Hatay, javlja Anadolija.

Reporterska ekipa Anadolije posjetila je i dronom snimila mediteransko selo Vakifli na jugu Turske koje naseljavaju pripadnici lokalne armenske zajednice, a koje se nalazi nadomak turske granice sa Sirijom.

Oštećeno više objekata

Od posljedica zemljotresa oštećeno je više objekata u selu, ali srećom niko od 130 mještana nije stradao.

Simbol sela je lokalna crkva koja je pretrpjela materijalnu štetu u vidu pucanja vanjskih zidova. Slična šteta vidljiva je i na zgradi lokalne škole.

U zemljotresu nije oštećeno "Mojsijevo stablo", koje je još jedan od simbola tog armenskog sela. Riječ je o stablu koje je 1981. godine registrirano kao monumentalno, a vjeruje se da je izraslo zbog Mojsijeve “vode besmrtnosti“.

Predsjednik mjesne zajednice Vakifli Berc Kartun istakao je da je zemljotres u ranim jutarnjim satima 6. februara probudio mještane sela, ali da su sretni što su jedno od rijetkih mjesta u kojem nije bilo stradalih ljudi.

Pomoć iz cijelog svijeta

- Hvala Bogu, nismo izgubili nijedan život u našem selu. Nastala je materijalna šteta. Nismo imali struje do jučer i nismo na televiziji mogli pratiti sve vijesti iz regije. Upućujem poruku sućuti cijeloj Turkiye i želimo brz oporavak povrijeđenim. Neka se ovo nikada i nikome ne ponovi. Naša historijska crkva Djevice Marije je oštećena. Međutim, kada vidimo posljedice potresa u regiji, moramo biti sretni što mi nismo imali takve razmjere štete. Srce nam se cijepa kada vidimo uništene kuće i izvlačenje ljudi ispod ruševina u gradovima - kazao je Kartun.

Zahvalio je institucijama Turske na svesrdnoj pomoći građanima koji su pogođeni zemljotresima, a zahvalio je i narodu Turske i cijelog svijeta koji je pokazao solidarnost i poslao humanitarnu pomoć.

- Hvala Bogu, naša država je podmirila sve naše potrebe, bilo da su u pitanju zalihe hrane ili deke, počevši od prvog dana. Neka Bog bude zadovoljan s vama. Također, stigla je i pomoć naših sugrađana. Hvala svima koji su pomogli - poručio je Kartun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.