SAOPĆILA JAPANSKA VLADA

Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu

To dolazi nakon što je Pjongjang pokazao svoju ogromnu vojnu moć na paradi koja je uključivala više od deset ICBM-a

Projektil je lansiran u subotu. Printscreen

H. J. I.

18.2.2023

Sjeverna Koreja je ispalila interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), saopštila je japanska vlada. Ove informacije je potvrdilo i ministarstvo odbrane zemlje te su poručili da je projetktil lansiran u subotu, letio je 66 minuta i sletio u Japansko more.

To dolazi nakon što je Pjongjang pokazao svoju ogromnu vojnu moć na paradi koja je uključivala više od deset ICBM-a. Sjeverna Koreja je u petak zaprijetila da će pokrenuti "neviđeno snažnu" odmazdu na sve vojne vježbe između Južne Koreje i SAD-a.

Godišnje proljetne vježbe

Godišnje proljetne vježbe, koje bi trebalo da počnu sljedećeg mjeseca, osmišljene su da pomognu u odbrani sve većih nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje. Ali Pjongjang je dugo insistirao da se spremaju za invaziju na Sjevernu Koreju.

- Prvi lansirani projektil od Nove godine pao je zapadno od Hokaida, u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana (EEZ) u 18:27 po lokalnom vremenu - rekao je japanski premijer Fumio Kišida (Kishida).

EEZ je područje mora nad kojim država ima jurisdikciju.

Dostigao visinu od 5.700 kilometara

- Preletio je oko 900 km i dostigao visinu od 5.700 km - rekao je portparol vlade Hirokazu Macuno u Tokiju.

Iako je to nevjerovatno visoko, to nije najviša sjevernokorejska raketa koja je lansirana. U novembru je sjevernokorejska raketa dostigla visinu od 6.100 km. Prethodno, u januaru 2022. godine, Sjeverna Koreja je objavila izvanredne fotografije Zemlje za koje je tvrdila da su snimljene iz lansiranja projektila koji je dostigao 2.000 km.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.