ODRŽANI PROTESTI

U Grčkoj se završava potraga za nestalima u sudaru vozova

U sudaru u utorak poginulo je najmanje 57 osoba

Stravična nesreća u Grčkoj. AP

A. O.

4.3.2023

Spasioci danas i dalje pretražuju krhotine na mjestu najteže grčke željezničke nesreće, ali očekuju da će završiti spasilačku operaciju kasnije tokom dana.

U sudaru u utorak poginulo je najmanje 57 osoba, a povrijeđeno je na desetine kada se putnički voz s više od 350 putnika sudario s teretnim na istoj pruzi.

Nesipravna signalizacija

Katastrofalna nesreća u centralnoj Grčkoj izazvala je izljeve bijesa i proteste širom zemlje te preispitivanje sigurnosnih standarda u željezničkom sistemu.

Šef stanice u obližnjem gradu Larisi (Larissi) uhapšen je zbog nesreće, za koju vlasti okrivljuju ljudsku grešku, ali sindikati željezničara kažu da je bila neizbježna zbog nedostatka održavanja i neispravne signalizacije.

Očekuje se da se danas pojavi pred tužiteljem kako bi odgovarao na krivičnu prijavu za ometanje prijevoza i ugrožavanje života.

Uzorak DNK

Voz, koji je vozio od Atine do sjevernoga grada Soluna, bio je prepun studenata koji su se vraćali nakon dugog prazničnog vikenda.

Policija je saopćila da je identificirano 54 tijela od 56 osoba koje je rodbina prijavila kao nestale, i to gotovo svi iz DNK testova jer je sudar bio tako nasilan. Dosad se niko nije pojavio ko bi dao uzorak DNK za identifikaciju tijela 57. žrtve.

Ožalošćene porodice obećale su da će tražiti pravdu.

- To je vrlo teška situacija. Vidjet ćemo kako ćemo postupati legalno, nećemo ništa pustiti, porodice zahtijevaju da se oni ne izvuku - rekao je rođak za grčki radio SKAI.

Protesti studenata

Sindikati željezničara organizirali su 24-satni štrajk od srijede. U petak su produžili štrajk za 48 sati, zahtijevajući jasan raspored vlade za provođenje sigurnosnih protokola.

Jučer su se policija i demonstranti sukobili kad je u Atini na ulice izašlo 2.000 studenata blokirajući cestu ispred parlamenta gdje su održali minutu šutnje. Studenti su također prosvjedovali u Larisi i Solunu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.