NAPETOST RASTE

Zvaničnik Hamasa: Situacija će eskalirati tokom Ramazana

Stvari će eskalirati u Ramazanu, rekao je Mašal

Kaled Mašal: Vrući dani nasilja. AP

A. O.

5.3.2023

Šef Hamasovog vanjskopolitičkog biroa Kaled Mašal (Khaled Mashaal) upozorio je da je region na rubu vrućih dana nasilja.

Dodao je da će situacija eskalirati tokom Ramazana u subotu navečer.

Nastavak agresije

On smatra da se mir ne može postići bez bez otpora i da neće trajati bez snaga koje bi ga zaštitile, pozivajući različite palestinske frakcije da se ujedine.

- Stvari će eskalirati u Ramazanu, a mi smo na pragu vrućih dana zbog nastavka agresije i zločina okupacije, a palestinski narod zna da nema oporavka domovine osim kroz otpor u svim oblicima - rekao je Mašal.

Nakon vala terorističkih napada i rastućih tenzija uoči mjeseca Ramazana, koji bi trebao početi krajem marta Mašal je dao izjavu. Tri Izraelca su ubijena u dva teroristička napada prošle sedmice.

Povećanje mjere

U nedjelju su palestinski pokreti najavili da će povećati svoje protestne mjere protiv nedavnih mjera koje je u zatvorima provodio ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, uključujući odbijanje da se podvrgnu svakodnevnim sigurnosnim provjerama. Zatvorenici planiraju i štrajk glađu početkom Ramazana.

Dok su aktivisti Temple Mount pozivali Jevreje da posjete Brdo hrama na Purim i Shushan Purim palestinske frakcije pozvale su Palestince da se suoče sa posjetiteljima Jevrejima.

- Pozivamo naš narod u Jerusalemu da utorak, srijedu i sve dane koje je okupacija odredila za napad na Al-Aksu učini danima za mobilizaciju i pooštravanje veza sa Al-Aksom kako bi se spriječili upadi doseljenika tokom predstojećih jevrejskih praznika - rekao je Hamasov portparol za Jerusalem Muhamed Hamda (Muhammad).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.