TO POKAZUJU I ANKETE

Dešavanja u Americi bi mogla zabrinuti Zelenskog

Ogorčeni republikanski predizbori koji se okreću izolacionističkom raspoloženju stranačkog krila "Učinimo Ameriku ponovno velikom"

Twitter

A. K. / CNN

7.3.2023

Dok je Ron DeSntis, guverner Floride i mogući republikanski predsjednički kandidat, zagovornik vođenja kulturološkog, a ne posrednog rata za spas demokratije, bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump)  kaže da bi okončao rat u Ukrajini u jednom danu i spriječio Treći svjetski rat.

Eskalirajuća kampanja u sjeni za republikansku nominaciju 2024. vjerojatno će pogoršati već rastuću antipatiju među konzervativcima prema tome da budu ukrajinski arsenal demokratije, piše CNN.

Vrijedna velikodušnost

To bi trebalo zabrinuti vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je zahvalio Amerikancima na njihovoj velikodušnosti vrijednoj više milijardi dolara, dajući do znanja da će i dalje tražiti više.

Ogorčeni republikanski predizbori koji se okreću izolacionističkom raspoloženju stranačkog krila "Učinimo Ameriku ponovno velikom" mogli bi iznjedriti kandidata, a možda i 47. predsjednika, koji bi mogao odbaciti uvjeravanje Džo Bajden (Joe Biden) da će Amerikanci stajati uz Ukrajinu "dokle god treba".

Nedavna anketa pomaže objasniti pozicioniranje Republikanske stranke o Ukrajini.

Slanje oružja

Podrška američkom slanju oružja Ukrajini smanjila se u usporedbi s prošlim proljećem, prema istraživanju AP-NORC-a provedenom krajem januara, a taj je pad bio oštriji među republikancima - čija je podrška s 53 posto u maju 2022. sada pala na 39 posto.

Tramp ne gaji pozitivne osjećaje prema Zelenskom, nakon onoga što je pogrešno opisao kao njihov "savršen" telefonski razgovor 2019. godine, u kojem je tadašnji predsjednik pokušao iskoristiti američku vojnu pomoć kako bi od svog kolege iznudio da pokrene istragu protiv Bajdena. Incident je doveo do prvog postupka Trumpovog opoziva.

Bajdenova potreba da ojača javnu podršku za pomoć Ukrajini bila je jedan od razloga zašto je otišao u Ukrajinu na obilježavanje prve godišnjice ruske invazije.

- Kada su se ujedinili, Amerikanci svih političkih pozadina odlučili su djelovati. Američki narod zna da je to važno. Nekontrolisana agresija prijetnja je svima nama - rekao je Biden Zelenskom u Kijevu i nastavio: "Podsjećate nas da sloboda nema cijenu; vrijedi se boriti koliko god je potrebno. I toliko ćemo biti s vama, gospodine predsjedniče, koliko god bude potrebno.

Međutim, s obzirom na to da se ne čini kako će bitka na "kraju" Evrope uskoro završiti, Bajden će to možda morati iznijeti tokom rasprava s republikanskim kandidatom sljedeće godine, što sugeriše da Ukrajini možda vrijeme otkucava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.