NJUJORK

Zvaničnici pripremaju obezbjeđenje u slučaju podizanja optužnice protiv Trampa

Trampov advokat, Džozef Takopina (Joseph Tacopina), rekao je za AP da će, ako Tramp bude optužen, “slijediti normalne procedure”

Tramp: Mogao bi biti optužen. AP

A. O. / AP

18.3.2023

Zvaničnici za provođenje zakona u Njujorku (New Yorku) vrše sigurnosne pripreme za mogućnost da bi bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) mogao biti optužen u narednim sedmicama i pojavio se u sudnici na Menhetnu u istrazi koja ispituje tajni novac isplaćen ženama koje su navodno imale seksualne odnose s njim, četiri službe za provođenje zakona rekli su zvaničnici u petak.

Bez javnog objavljivanja

Nije bilo javnog objavljivanja bilo kakvog vremenskog okvira za tajni rad velike porote, uključujući bilo kakvo potencijalno glasanje o tome da li da se podigne optužnica protiv bivšeg predsjednika.

Zvaničnici za provođenje zakona, koji nisu bili ovlašteni da govore javno, a razgovarali su za Associated Press pod uslovom anonimnosti, rekli su da se vlasti samo pripremaju za slučaj podizanja optužnice.

Oni su razgovore opisali kao preliminarne i razmatraju sigurnost, planiranje i praktičnost potencijalnog pojavljivanja bivšeg predsjednika pred sudom.

Trampov advokat, Džozef Takopina (Joseph Tacopina), rekao je za AP da će, ako Tramp bude optužen, “slijediti normalne procedure”.

Bez komentara

Ured okružnog tužioca Menhetna nije imao komentar. Ostavljena je poruka za administratore suda.

Velika porota je saslušala svjedoke, uključujući bivšeg Trampovog advokata Majkla Kohena (Michaela Cohena), koji kaže da je organizirao isplate dvjema ženama 2016. kako bi ih ušutkao o seksualnim susretima za koje su rekli da su imali s Trampom prije deset godina.

Tramp negira da je došlo do susreta, kaže da nije učinio ništa loše i da je istragu označio kao "lov na vještice" od strane demokratskog tužioca koji je sklon sabotiranju republikanske predsjedničke kampanje 2024.

- Demokrate su istraživale i napale predsjednika Trampa od prije nego što je izabran - i svaki put su podbacili - rekao je glasnogovornik kampanje Stiven Čeng (Steven Cheung) u četvrtak u izjavi o istrazi.

Ured okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega (Bragga) očito ispituje da li je prekršen bilo koji državni zakon u vezi s isplatama ili načinom na koji je Trampova kompanija kompenzirala Kohena za njegov rad kako bi prešutjela optužbe žena.

Kupovina šutnje

Daniels i najmanje dvoje bivših Trampovih pomoćnika - nekadašnja politička savjetnica Kelian Konvej (Kellyanne Conway) i bivša portparolka Houp Hiks (Hope Hicks) - su među svjedocima koji su se sastali s tužiocima posljednjih sedmica.

Kohen je rekao da je po Trampovom naređenju dogovorio isplate u ukupnom iznosu od 280.000 dolara porno glumcu Stormi Daniels (Stormy) i Playboy modelu Keren Mekdagal (Karen McDougal). Prema Kohenu, isplate su bile da se kupi njihova šutnja o Trampu, koji je tada bio u jeku svoje prve predsjedničke kampanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.