IZJAVIO U BRISELU

Plenković: Hrvatska bi uhapsila Putina kada bi došao u zemlju

Ne vjerujem da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskog statuta, dodao je

Andrej Plenković. Jurica Gaolić / Pixsell

A. K.

24.3.2023

Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje, posjetio Hrvatsku on bi bio uhapšen u skaldu s procedurom predviđenom zakonom, izjavio je u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska je pristupila statutu Međunarodnog krivičnog suda i donesen je zakon o saradnji s tim sudom.

- Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za hapšenje neke osobe i tu se, koliko mi je poznato, imunitet ne primjenjuje. Prema tome procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena tim zakonom i naravno da bi reagirala i hrvatska policija i nadležna tijela - izjavio je Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Hrvatska postupila u slučaju Putinove posjete.

Nije realna

Plenković je istaknuo kako takva posjeta nije realna.

- Ne vjerujem da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskog statuta - rekao je Plenković po završetku samita EU-a.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, podsjetimo, rekao je u četvrtak da Mađarska ne bi uhapsila Putina kada bi ušao u zemlju, jer za to nema pravne osnove, prenosi Hina.

Nije u sistemu

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud (ICC). Taj je sud izdao uhidbeni nalog za Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Na pitanje bi li Putin bio uhapšen kada bi došao u Mađarsku, on je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.