U BLIZINI UVALDEA

Dva ilegalna migranta se ugušila u teretnom vozu u Teksasu, deset prebačeno na ukazivanje pomoći

Privremeno je bio zatvoren američki autoput 90 radi slijetanja helikoptera

Migranti stradali u Teksasu. AP Photo / Andrés Leighton

S. S.

25.3.2023

Dva ilegalna migranta ugušila su se jučer u teretnom vozu u južnom Teksasu, a 10 drugih kojim je bila potrebna medicinska pomoć prebačeno je helikopterom ili vozilom hitne pomoći u bolnicu, saopćila je policija.

Službenici u gradu Uvalde u Teksasu primili su anoniman hitni poziv za pomoć u kojem im je javljeno da se brojni imigranti guše u vlaku, objavila je tamošnja policija. Po navodima policije, najmanje 15 imigranata trebalo je hitnu ljekarsku pomoć.

Službenici američke granične policije bili su obaviješteni i uspjeli su zaustaviti voz istočno od Knippe u Teksasu, u okrugu Uvalde. Privremeno je bio zatvoren američki autoput 90 radi slijetanja helikoptera.

Isto mjesto gdje se ranije desio incident

Savezni istražitelji ispitivali su mogućnost krijumčarenja ljudi, objavilo je američko Ministarstvo nacionalne sigurnosti. Incident se dogodio u blizini mjesta kod kojeg se dogodila ozbiljna nesreća prošle godine, kada su 53 migranta umrla u zadnjem dijelu kamiona na velikoj vrućini tokom pokušaja krijumčarenja.

U tom slučaju su dvojica Amerikanaca optužena na saveznom sudu i mogli bi se suočiti sa smrtnom kaznom, dok su dvojica Meksikanaca optužena za lakša krivična djela.

Vjerovatno dehidrirali

U najnovijem incidentu se, prema riječima šefa policije Daniela Rodrigeza vjerojatno radi o tome da su migranti dehidrirali zbog vrućine u vagonima tokom veoma toplog vremena, obavijestila je televizija KSAT.

Državna sigurnost tek treba utvrditi nacionalnost žrtava i je li među njima bilo porodica ili djece, rekao je dužnosnik ministarstva koji je upoznat s tim slučajem. Knipa je oko 115 km zapadno od San Antonija i oko 190 km od meksičke granice.

Nalazi se u blizini grada Uvalde, koji je bio poprište masovne pucnjave u osnovnoj školi u maju prošle godine, u kojoj je ubijeno 19 školske djece i dvoje učitelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.