TRODNEVNA POSJETA

Kralj Čarls stigao u Njemačku: Dočekan ispred Brandenburških vrata

Njemački predsjednik Frank-Valter Stajnmer dočekao je Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu uz vojne počasti

Sa današnjeg dočeka. AP

H. J. I.

29.3.2023

Kralj Čarls (Charles) stigao je u Njemačku u svoju prvu državnu posjetu inostranstvu otkako je postao britanski monarh, u sklopu nastojanja da okrene novu stranicu godina teških odnosa između Britanije i Evropske unije nakon njenog izlaska iz bloka.

Trodnevna posjeta

Čarls, koji je u septembru naslijedio svoju majku kraljicu Elizabetu na mjestu britanskog monarha, trebao je prvo otputovati u Francusku, ali je otkazao taj dio turneje zbog nasilnih nemira oko novog penzionog zakona predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Tokom trodnevne posjete glavnom gradu Njemačke Berlinu, istočnoj pokrajini Brandenburg i sjevernom lučkom gradu Hamburgu, Čarls će se pozabaviti pitanjima s kojima se obje zemlje suočavaju, poput održivosti i ukrajinske krize, kao i prisjećati se prošlosti, prema izvorima Bakingemske palače, prenosi Reuters.

"Evropska gesta"

Njemački predsjednik Frank-Valter Stajnmer (Frank-Walter Steinmeier) dočekao je Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu (Camilla) uz vojne počasti kod najpoznatije znamenitosti Berlina, Brandenburških vrata, simbola podjele zemlje tokom Hladnog rata i kasnijeg ponovnog ujedinjenja.

Stajnmer, koji je u četvrtak spreman održati državnički banket u predsjedničkoj palači Schloss Bellevue za kraljevski par, rekao je da je važna "evropska gesta" što je Čarls odabrao Francusku i Njemačku za svoj prvi državnički posjet, čak i prije svoje krunidbe u maju.

- Njemu i očito svim Britancima, želim reći da mi u Njemačkoj, u Evropi, želimo bliske i prijateljske odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom čak i nakon Brexita - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.