VELIKA BORBA

Prvi rezultati izbora u Finskoj: Desnica u blagoj prednosti nad socijaldemokratama Sane Marin

Na trećem je mjestu nacionalistička euroskeptična Finska stranka s 18.6 posto

Sana Marin. AP Photo / Sergei Grits

S. S.

2.4.2023

Socijaldemokrate finske premijerke Sane Marin (Sanna) vrlo su izjednačeni s desnicom na parlamentarnim izborima održanima danas, pokazuju privremeni rezultati.

Nacionalna koalicija desnog centra (NCP) ima sasvim malu prednost pred socijaldemokratima - 20.8 posto naspram 20.7 posto. Na trećem je mjestu nacionalistička euroskeptična Finska stranka s 18.6 posto.

Tradicionalno, najveća od osam vodećih stranaka u parlamentu prva dobiva priliku za sastavljanje vlade, a od 1990-ih ta je stranka uvijek zahtijevala mjesto premijera.

Uoči parlamentarnih izbora mnoge su ankete pokazivale da bi zemlja mogla napraviti dramatični zaokret udesno i da bi Marin mogla izgubiti izbore.

- Cilj nam je pobijediti na ovim izborima i nastaviti naš rad za održiviju budućnost - rekla je Marin ranije novinarima.

Dok je neki vide kao snažnu čelnicu koja je vješto upravljala pandemijom koronavirusa i procesom približavanja NATO-u, drugi rastući javni dug u njenom mandatu i skandale oko videoisječaka njenih partijanja vide kao znakove njenog neiskustva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.