BIVŠI KOMANDANT OVK-A

Suđenje u Hagu: Hašim Tači se izjasnio da nije kriv za ratne zločine

On se suočava sa 10 tačaka optužnice u vezi sa ratom 1998. i 1999. godine

Hašim Tači. Printscreen

H. J. I.

3.4.2023


Suđenje bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženim za zločine nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima počelo je danas u Hagu.

Bivši komandant OVK-a Hašim Tači (Hashin Thaci) izjasnio se da nije kriv po optužnici za ratne zločine pred specijalnim sudom u Hagu.

Izjasnio se da nije kriv

On se suočava sa 10 tačaka optužnice u vezi sa ratom 1998. i 1999. godine.

- Ja razumijem optužnicu i izjašnjavam se da nisam kriv - rekao je on sudijama nakon početka postupka.

Reuters navodi i da je Tači poslije dvije godine u pritvoru izgledao blijedo.

S druge strane, tužioci u Hagu su u uvodnoj riječi tvrdili da će dokazati da su Tači i preostala trojica optuženih krivi za zločine na Kosovu i Albaniji 1998-99.

"Protivnici"

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Aleks Vajting rekao je da će dokazati da su optuženi, kao lideri Glavnog štaba OVK, "usvojili i primijenili politiku uzimanja za metu svih koje su smatrali protivnicima".

- Ti "protivnici" bili su ne samo Srbi i Romi, nego i Albanci koje su optuženi proglasili kolaborantima samo zato što su bili povezani sa srpskim vlastima ili zato što su podržavali Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove - naveo je Vajting.

Iznošenje uvodnih izlaganja zakazano je do 5. aprila, dok će izvođenje dokaza početi 11. aprila 2023.

Povodom suđenja Tačiju, održani su i protesti na kojima su se mogli vidjeti transparenti na kojima piše da je "sud politički", da je "OVK vodila oslobodilačku borbu", da ne treba "izjednačavati žrtve sa kriminalcima", kao i drugi slični slogani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.