ZASTRAŠUJUĆE

Silovanja u Katoličkoj crkvi: 150 sveštenika zlostavljalo 600 djece

Nadbiskup Baltimora Vilijam Lori (William) se izvinio žrtvama i rekao da izvještaj "opisuje vrijeme historije i ove nadbiskupije vrijedno osude

Katolička crkva u Baltimoru: Šokantan izvještaj. Twitter

D. H.

6.4.2023

Više od 150 katoličkih svećenika povezanih s Nadbiskupijom Baltimor seksualno je zlostavljalo preko 600 djece i najčešće nije odgovaralo za taj zločin, navodi se objavljenom državnom izvještaju u četvrtak koje je otkrilo opsege zlostavljanja tokom perioda od 80 godina.

U izvještaju se iznose teške optužbe protiv nadbiskupije, najstarije rimokatoličke biskupije u zemlji koja se prostire većim dijelom Merilenda. U nekim župama, školama i zajednicama bilo je u isto vrijeme više aktivnih zlostavljača. Primjerice, u župi svetog Marka u Katonsvilu je između 1964. i 2004. živjelo i radilo 11 zlostavljača. Jedan đakon je priznao da je zlostavljao više od 100 djece. 

Izvinjenje žrtvama

Nadbiskup Baltimora Vilijam Lori (William) se izvinuo žrtvama i rekao da izvještaj "opisuje vrijeme historije i ove nadbiskupije vrijedno osude; vrijeme koje neće biti zataškano, ignorirano ili zaboravljeno". 

Žrtve zlostavljanja su navele kako je bilo potrebno previše vremena za objavu ovakvog izvješća koje pred javnost iznosi sramotne optužbe s kojima se crkva suočava već decenijama. Žan Hargadon Vener (Jean Hargadon Wehner) je kazala kako ju je kao tinejdžericu zlostavljao svećenik A. Jozef Maskel (Joseph Maskell) koji je radio kao savjetnik i kapelan u njenoj katoličkoj srednjoj školi.

Novo silovanje 

Rekla je da je zlostavljanje ranih 90-ih prijavila crkvenim vlastima, otprilike dvdije decenije nakon što je bila ponovno silovana. 

- Očekivala sam da će nešto poduzeti 1992. Još uvijek sam ljuta - kazala je.

Prema podacima iz izvještaja, Maskel je zlostavljao najmanje 39 žrtava. Optužbe je negirao prije smrti 2001. i nikada nije bio krivično gonjen. AP obično ne imenuje žrtve zlostavljanja, ali Vener je sama javno progovorila kako bi skrenula pažnju na problem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.