"PAMETNI SISTEMI"

Iran postavlja kamere za nadzor obaveznog nošenja hidžaba na javnim mjestima

Iz policije su upozorili i da neće tolerirati bilo kakvu vrstu individualnog ili kolektivnog ponašanja i radnji kojima se krši zakon o hidžabu

Sa protesta u Iranu. AP Photo / Vahid Salemi

S. S.

8.4.2023

Iranska policija koristit će “pametne sisteme“ kako bi spriječila kršenje zakona o nošenju hidžaba u toj zemlji usred sve većeg negodovanja svećenstva zbog ublažavanja pravila o odijevanju žena.

Policijski informacijski centar Irana saopćio je da će koristiti pametne sisteme kao inovativnu mjeru za sprečavanje bilo kakvih napetosti i sukoba sa sugrađanima u uspostavljanju zakona o hidžabu.

- Pametne kamere bit će instalirane na javnim mjestima i ulicama kako bi se identificirale žene koje krše norme hidžaba - navodi se u saopćenju.

Dobit će poruke

Prekršitelji će na svoje telefone dobiti poruke s upozorenjem na pravne posljedice ako se radnja ponovi.

Iz policije su upozorili i da neće tolerirati bilo kakvu vrstu individualnog ili kolektivnog ponašanja i radnji kojima se krši zakon o hidžabu.

Ova objava uslijedila je usred rastućeg bijesa i negodovanja među klericima u Iranu zbog ublažavanja propisa o obaveznom nošenju hidžaba posljednjih mjeseci, posebno nakon antivladinih prosvjeda koji su izbili u septembru prošle godine.

Smrt Mahse Amini

Sredinom septembra, 22-godišnja Mahsa Amini umrla je dok je bila u policijskom pritvoru nakon što je pritvorena u Teheranu zbog kršenja obaveznih normi nošenja hidžaba.

Njezina smrt izazvala je proteste širom Irana koji su prerasli u nerede u kojem su živote izgubile stotine demonstranata i policajaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.