NIJE NAVEDEN RAZLOG

Izrael ukinuo vaskršnje dozvole za putovanja hrišćanima iz Pojasa Gaze

Razlog za ukidanje dozvola mogao bi ležati u nedavnim napetostima između Izraela i Gaze

Palestinski pravoslavci. Instagram

D. H.

12.4.2023

Otkazane su putne dozvole koje je izdao Izrael, kako bi hrišćanima omogućio napuštanje Gaze i posjetu svetim mjestima unutar Izraela tokom nadolazećeg Vaskrsa, objavila je Pravoslavna crkva Svetog Porfirija u Gazi na svojoj Facebook stranici.

Uskrsne dozvole

Nije naveden razlog za otkazivanje, koji je prenesen crkvi preko palestinskog Ministarstva civilnih poslova.

- Na temelju uputa dobivenih od braće u Ministarstvu civilnih poslova - obavještavamo vas da su uskrsne dozvole poništene s izraelske strane - stoji u saopćenju Crkve.

Gotovo 700 dozvola navodno je izdato za vaskršnje praznike prije otkazivanja, prema web stranici The National News sa sjedištem u UAE.

Za razliku od zapadnog kršćanstva, pravoslavni hrišćani slave Vaskrs sedam dana kasnije, što će ove godine biti nadolazećeg vikenda, a kulminira na Vaskrsnu nedjelju 16. aprila.

Posebne dozvole

Stanovnici Gaze trebaju posebne dozvole za napuštanje područja i ulazak na izraelski teritorij. U prošlosti je Izrael rutinski izdavao dozvole za hrišćane, posebno kako bi omogućio putovanje do svetih mjesta u Jeruzalemu i Betlehemu tokom Božića.

Razlog za ukidanje dozvola mogao bi ležati u nedavnim napetostima između Izraela i Gaze usred šireg sukoba s grupama povezanim s Iranom.

Za Božić 2022. izraelske vlasti odobrile su putovanje za gotovo 600 hrišćana iz Gaze, prema COGAT-u, jedinici u izraelskom Ministarstvu odbrane koja koordinira civilna pitanja s Palestincima. COGAT je naveo da se dozvole mogu odbiti iz sigurnosnih razloga.

U Pojasu Gaze, hrišćanska populacija je pala s približno 3000 prije deset godina na procijenjenih 1000 danas, većina njih pripada Grčkoj pravoslavnoj crkvi, ali uključujući i neke katolike i protestante.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.