USVOJEN ZAKON

Montana je prva država u SAD koja je potpuno zabranila TikTok

Ovaj potez će se suočiti sa pravnim izazovima, ali će također poslužiti kao poligon za testiranje Sjedinjenih Američkih Država bez TikToka

Montana potpuno zabranila korištenje TikToka. Printscreen

H. J. I.

14.4.2023

Zastupnici u Montani su usvojili zakon o zabrani rada TikToka u ovoj saveznoj državi. Ovaj potez će se suočiti sa pravnim izazovima, ali će također poslužiti kao poligon za testiranje Sjedinjenih Američkih Država bez TikToka koju su zamislili mnogi nacionalni zakonodavci.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, bio je pod intenzivnim nadzorom zbog zabrinutosti da bi mogao predati korisničke podatke kineskoj vladi ili gurati propekinšku propagandu i dezinformacije na platformu. Čelnici FBI-ja, CIA-e i brojni zakonodavci iz obje stranke izrazili su zabrinutost, ali nisu iznijeli nikakve dokaze koji bi dokazali da se to dogodilo.


Pristalice zabrane ukazuju na dva kineska zakona koja primoravaju kompanije u zemlji da sarađuju s vladom na poslovima državne obavještajne službe. Oni također ističu i druge zabrinjavajuće epizode, kao što je otkrivanje od strane ByteDancea u decembru da je otpustio četiri zaposlenika koji su pristupili IP adresama i drugim podacima dvojice novinara dok su pokušavali otkriti izvor izvještaja koji je procurio o kompaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.