MINEAPOLIS

U američkom gradu dozvoljen ezan: Jednoglasno podržana odluka

Glasanje je održano za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana

Glasanje je održano za vrijeme ramazana. AP

E. A.

15.4.2023

Mineapolis je postao prvi veliki grad u SAD koji je dozvolio da se ezan čuje preko zvučnika džamija pet puta dnevno, tokom cijele godine.

Gradska skupština Mineapolisa u četvrtak je jednoglasno odlučila da izmijeni gradski ukaz o buci, koji je sprječavao da se ezan pušta preko zvučnika u zoru i kasno uveče, u određeno doba godine, zbog restrikcija koje se odnose na buku, objavio je dnevnik Mineapolis Star Tribune. Glasanje je održano za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Zasnovano na slobodi

- Ustav ne spava noću - izjavio je Džejlan Husein (Jaylani Hussein), izvršni direktor Savjeta za američko-islamske odnose u Minesoti, poslije glasanja u skupštini. On je ocijenio da odluka grada Mineapolisa pokazuje svijetu da "nacija zasnovana na slobodi religije ostvaruje svoja obećanja".

Populacija doseljenika iz Istočne Afrike u Mineapolisu je značajno porasla tokom 1990-ih i kasnije, a u gradu ima mnogo džamija. Troje od 13 članova gradske skupštine se izjašnjavaju kao muslimani. Odluka nije izazvala nikakvo organizovano protivljenje lokalne zajednice, a gradonačelnik Džejkob Frej (Jacob Frey) treba da je potpiše naredne sedmice, javlja Glas Amerike.

Grad svih religija

- Mineapolis je postao grad svih religija - izjavio je imam Mohamed Dukuli (Mohammed Dukuly) iz džamije Masdžid An-Nur u Minneapolisu, koji je bio među nekoliko muslimanskih lidera koji su prisustvovali glasanju.

Prije tri godine, gradski zvaničnici su u saradnji sa džamijom Dar Al-Hidžra dozvolili da se ezan emituje napolju pet puta dnevno tokom Ramazana. Muslimani se mole kada izađe sunce, u podne, sredinom popodneva, tokom zalaska sunca i kada potpuno padne mrak. U Minesoti, zora nekad sviće prije 5:30, dok na najduži dan godine sunce zađe poslije 9 sati uveče.

Grad je prošle godine dozvolio da se poziv na molitvu emituje tokom cijele godine, ali samo između 7 ujutru i 10 navečer - što je obično isključivalo ranu jutarnju molitvu, a ponekad i večernju.

Podržano produženje sati

Na nedavnom javnom pretresu, hrišćanski i jevrejski lideri podržali su produženje sati za ezan.

Članica gradske skupštine Lisa Gudman (Goodman), koja je u četvrtak obilježila posljednji dan Pesaha, izjavila je da jevrejski poziv na molitvu - koji se obično upućuje usmeno, a ne preko razglasa - nije podložan pravnim ograničenjima. Neki komentatori primjećuju da crkvena zvona redovno zvone za hrišćane.

- To je nešto sa čim sam odrastao, ali ne i moja djeca - izjavio je član gradske skupštine Jamal Osman, dodajući da poziv na molitvu sa lokalnih džamija u njemu izaziva osjećanje radosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.