IZBORI U SAD

Desničarski radijski voditelj Leri Elder Elder u utrci za Bijelu kuću

Elder je posljednji na listi republikanaca koji traže stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine

Leri Elder. AP

H. J. I.

21.4.2023

Leri Elder (Larry) afroamerički radijski voditelj koji je dugo bio potpora konzervativcima, zvanično je ušao u utrku za Bijelu kuću, čime je postao još jedan republikanac koji će izazvati Donalda Trampa (Trump) za nominaciju njihove stranke na predsjedničkim izborima 2024. godine, prenosi Anadolija.

Elder, koji je privukao pažnju cijele zemlje kada je 2021. predvodio neuspjele pokušaje svrgavanja guvernera Kalifornije Gavina Njusoma (Newsom) a s funkcije, objavio je to u četvrtak navečer tokom intervjua za "Fox News".

"Ovaj pad nije neizbježan"

- Amerika je u padu, ali ovaj pad nije neizbježan. To je izbor koji su napravili odvojeni i cinični političari. Kao stanovnik Kalifornije, iz prve ruke sam vidio kako su decenije vladavine demokrata pretvorile Golden State, za mnoge, u nepriuštivu distopiju - rekao je.

Kako je kazao, neće dozvoliti "da to učine i Americi".

- Možemo ući u novo američko zlatno doba, ali moramo izabrati vođu koji nas može dovesti tamo. Zato se kandidujem za predsjednika - kazao je.

Posljednji na listi republikanaca

Elder je posljednji na listi republikanaca koji traže stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. Osim njega među republikanskim kandidatima su i bivši predsjednik Donald Tramp, njegova bivša ambasadorica u UN-u Niki Hejli (Nikki Haley), dugogodišnji političar Asa Hačinson (Hutchinson), biznismen Peri Džonson (Perry Johnson) i izvršni direktor farmaceutske kompanije Vivek Ramasvami (Ramaswamy).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.