KRIZA

Brod sa 1.687 evakuisanih iz Sudana pristao u Saudijsku Arabiju

Grupa koja je u srijedu stigla u obalni grad Džedu iz Port Sudana "prevezena je jednim od kraljevskih brodova"

Evakuacija iz Sudana. Fena

FENA

26.4.2023

Brod sa 1.687 civila iz više od 50 zemalja, koji bježe od nasilja u Sudanu, pristao je u srijedu u Saudijskoj Arabiji, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova, što je najveći napor evakuacije zaljevske kraljevine do sada.

Saudijska Arabija primila je nekoliko grupa evakuiranih zračnim i morskim putem otkako su 15. aprila izbile borbe u trećoj po veličini afričkoj zemlji, što je dio onoga što analitičari opisuju kao pokušaj da se pozicionira kao glavni igrač u odgovoru na regionalne krize.

Grupa koja je u srijedu stigla u obalni grad Džedu iz Port Sudana "prevezena je jednim od kraljevskih brodova, a kraljevina je željela osigurati sve osnovne potrebe stranih državljana u pripremi za njihov odlazak", navodi ministarstvo.

Uključuje 13 Saudijaca, dok su ostali došli iz zemalja Bliskog istoka, Afrike, Evrope, Azije i Amerike, dodalo je Ministarstvo, prenosi AFP.

Indonezijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je 560 državljana uspješno evakuisano iz Sudana u Saudijsku Arabiju, iako nije jasno jesu li svi bili na istom brodu koji je stigao u Džedu u srijedu ujutro.

Džakarta premješta drugu grupu od više od 300 Indonežana kopnom iz Kartuma u Port Sudan u pripravnosti za drugu rundu evakuacije, rekao je portparol Teuku Faizasyah za AFP.

Ministarstvo vanjskih poslova Šri Lanke saopćilo je da je 13 njenih državljana stiglo u Džedu iz Sudana, a još 12 čeka evakuaciju u Port Sudanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.