SA TANKERA

SAD zaplijenio Iransku naftu: Iran odgovorio istom mjerom

Dok su tržišta nafte i dalje nervozna, zapljena tereta je najnovija eskalacija između Vašingtona i Teherana

Iran je zaplijenio još jedan tanker nakrcan naftom u znak odmazde. Printscreen (Fotografija ne prikazuje stvarne događaje)

H. J. I.

29.4.2023

Sjedinjene Američke Države su zaplijenile iransku naftu sa tankera na moru posljednjih dana u operaciji provedbe sankcija, rekla su tri izvora, a nekoliko dana kasnije Iran je zaplijenio još jedan tanker nakrcan naftom u znak odmazde, prema pomorskoj sigurnosnoj kompaniji.

Dok su tržišta nafte i dalje nervozna, zapljena tereta je najnovija eskalacija između Vašingtona i Teherana nakon godina pritiska sankcija od strane SAD zbog iranskog nuklearnog programa. Iran ne priznaje sankcije, a njegov izvoz nafte raste.

"Nuklearni program u civilne svrhe"

Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program u civilne svrhe, dok Vašington sumnja da Iran želi razviti nuklearnu bombu.

Kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey rekla je da se američka zapljena dogodila najmanje pet dana prije akcije Irana u četvrtak. 

- Ambrey je procijenio da je zapljena koju je izvršila iranska mornarica odgovor na akciju SAD - stoji u savjetu za klijente.

- Oba tankera su bila Suezmax veličine. Iran je prethodno odgovorio uzajamno nakon zapljene iranskog naftnog tereta - navodi se.

Izvori upoznati s tim pitanjem, koji su odbili biti identificirani zbog osjetljivosti pitanja, rekli su da je Vašington preuzeo kontrolu nad naftnim teretom na tankeru Suez Rajan na Maršalovim otocima nakon što je osigurao raniji sudski nalog. Zadnji prijavljeni položaj tankera bio je blizu južne Afrike 22. aprila pokazali su podaci praćenja broda.

Tanker ignorirao radio pozive

Upravitelj broda sa sjedištem u Grčkoj, Empire Navigation, i američko Ministarstvo pravosuđa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Američka mornarica saopćila je da je Iran u četvrtak zaplijenio tanker pod zastavom Maršalovih Otoka u Omanskom zaljevu, što je najnovija zapljena ili napad Teherana na komercijalna plovila u osjetljivim vodama Zaljeva.

Iranska državna TV rekla je u petak da je tanker ignorirao radio pozive osam sati nakon sudara s iranskim brodom, pri čemu je nekoliko članova posade povrijeđeno, a troje nestalo.

- Prije upotrebe sile, pokušali smo pozvati brod ... da stane, ali oni su to učinili. ne sarađuju - rekao je televizijskoj kući zamjenik komandanta iranske mornarice kontraadmiral Mostafa Tajodini.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) bio je svjestan zauzimanja Omanskog zaljeva i ponovno je potvrdio podršku međunarodnom pomorskom pravu, rekao je u petak glasnogovornik UN-a.

Pogoršanje napetosti

Prošle godine SAD je pokušao zaplijeniti teret iranske nafte u blizini Grčke, što je natjeralo Teheran da zaplijeni dva grčka tankera u Zaljevu. Grčki vrhovni sud naredio je da se teret vrati u Iran. Dva grčka tankera kasnije su puštena.

U koraku koji će vjerovatno pogoršati napetosti, 12 američkih senatora u četvrtak je pozvalo predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da ukloni političke prepreke Ministarstva finansija koje su sprečavale Ministarstvo domovinske sigurnosti da zaplijeni isporuke iranske nafte više od godinu dana.

Godine 2020. Vašington je zaplijenio četiri tovara iranskog goriva na stranim brodovima koji su bili na putu za Venezuelu i prebacio ih uz pomoć nepoznatih stranih partnera na dva druga broda koja su zatim otplovila u SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.