ANKARA

Erdoan optužuje opoziciju za provokacije uoči borbe za turske glasače

Ankete pokazuju da se Erdogan suočava s najvećim izbornim izazovom u svojoj karijeri

Redžep Tajip Erdoan. AP

FENA

8.5.2023

Turski predsjednik Ređep Tayyip Erdogan optužio je u ponedjeljak opoziciju za izazivanje nereda i stavljanje na stranu terorista u vatrenom govoru nekoliko dana prije tijesnih i sve turbulentnijih izbora.

Čini se da je Erdogan sugerirao da su njegovi protivnici podstakli sukobe dan ranije kada je masa bacala kamenice na ključnu opozicionu ličnost u istočnom gradu Erzurumu, uporištu predsjednikove stranke AKP.

Ankete pokazuju da se Erdogan suočava s najvećim izbornim izazovom u svojoj karijeri na predsjedničkim i parlamentarnim izborima zakazanim za 14. maj.

U nedjelju su demonstranti bacali kamenje na gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, člana glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), koji će biti potpredsjednik ako opozicioni čelnik Kemal Kilicdaroglu pobijedi na predsjedničkim izborima.

Dan kasnije, na drugom kraju Turske, tokom skupa u zapadnom gradu Edirneu, Erdogan je optužio opoziciju da je "pro-LGBT" i da "staje na stranu terorista".

Analitičari tvrde da je pojačao retoriku u pokušaju da ojača svoju privlačnost među konzervativnim i nacionalističkim biračima.

- Oni (opozicija) pokušavaju besramno ocrniti naše gradove praveći scene vlastitim provokacijama - izjavio je Erdogan, ne osvrćući se direktno na dešavanja u Erzurumu.

- Provociranjem i vrijeđanjem ljudi traže pokriće za mogući poraz na izborima - dodao je.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu također je optužio opoziciju za podsticanje nasilja u Erzurumu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.