PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan izvrijeđao protivnika: Kema prima naređenja od terorista, a mi od Allaha

To je razlika između nas, rekao je Erdoan te je naglasio kako opozicija podršku traži od kurdske partije HDP

Erdoan na završnom skupu. Instagram

D. H.

13.5.2023

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) završio je danas svoju predizbornu kampanju.

Na kraju kampanje Erdoan je imao tri skupa u Istanbulu na kojima je ponovno iznio niz kritika prema opoziciji i njihovom kandidatu Kemalu Kiličdaroluu (Kilicdarogluu).

Erdoan je u razgovoru s građanima poručio kako opozicioni kandidat Kemal Kiličdarolu naređenje prima od terorista.

"Kemal prima naređenja od terorista"

- Gospodin Kemal prima naređenja od terorista. Mi primamo naređenja od Allaha i naše nacije. To je razlika između nas - rekao je Erdoan te je naglasio kako opozicija podršku traži od kurdske partije HDP koja je povezana sa PKK pokretom koji je u Turskoj proglašen terorističkim.

Erdoan se osvrnuo i na tvrdne opozicije da Rusija stoji iza objavljivanja lažnog materijala o djelovanja Kemala Kiličdarogua.

- Šta je rekao glasnogovornik Kremlja? Dmitris Peskov je rekao: "Kiličdaroglu laže, treba da objasni, treba da dokaže". Ima li dokaze? Nema. Kakva je to politika? Moj narod vam neće predati ovu zemlju. Kemal isto tako kaže da ćemo uvesti sankcije Rusiji. Kakvo je ovo razmišljanje? Kakvo je to razumijevanje? Iz Rusije nam dolazi 5,5 miliona turista. Šta ćete učiniti povodom toga? - rekao je Erdoan.

Poruka za sve stanovnike Istanbula

Na kraju, Erdoan je imao poruku i za sve stanovnike Istanbula.

- Istanbul je bio uz nas u svakom koraku koji smo napravili i u svakoj borbi u koju smo ulazili. Hajde da se sada pozabavimo budućnošću, a poslije 2024. godine trebamo ponovo preuzeti Istanbul. Nadam se da ćemo nakon svega zajedno proslaviti pobjedu - rekao je Erdoan.

Osim bitke za funkciju predsjednika, Turci će sutra odlučivati i o sazivu Velike narodne skupštine tj. parlamenta gdje će se birati 600 zastupnika. Biračka mjesta otvaraju se u 7 sati ujutro i bit će otvorena sve do 16 sati. Prema pisanju turskih medija, prvi preliminarni rezultati trebali bi biti objavljeni već u 20 sati po centralnoevropskom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.