POGOĐENA BROJNA PODRUČJA

Borbe u glavnom gradu Sudana se nastavljaju dok raste potreba za pomoći u hrani

Bombardovanje i sukobi ne prestaju, kazao je Salah el-Din Othman

Sukobi i dalje traju. Twitter

FENA

18.5.2023

Teški zračni udari pogodili su južna područja sudanskog glavnog grada u četvrtak dok su se sukobi rasplamsavali u blizini vojnog kampa, rekli su svjedoci, u borbama koje su raselile gotovo milion ljudi i ostavile stanovnike Kartuma u neizvjesnosti.

Zračni napadi vojske usmjereni na paravojne Snage za brzu podršku (RSF) čuli su se u nekoliko stambenih četvrti u južnom Kartumu, uključujući u blizini kampa Taiba, dok su se rezervne policijske snage zajedno s vojskom borile protiv RSF-a na terenu, rekli su svjedoci, javlja Reuters.

Vojska je uglavnom koristila zračne snage i teško topništvo dok je pokušavala otjerati RSF, koji se proširio na velika područja Kartuma i njegovih susjednih gradova Bahri i Omdurman preko Nila nakon što su borbe izbile 15. aprila.

- Bombardovanje i sukobi ne prestaju i nema načina da pobjegnemo iz naših domova. Sav naš novac je nestao - rekao je Salah el-Din Othman, 35-godišnji stanovnik Kartuma.

Nasilje se također rasplamsalo u Darfuru u zapadnom Sudanu i u državi Sjeverni Kordofan, te u drugim dijelovima zemlje, ali borba za vlast usredotočena je na glavni grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.