BRDO HRAMA

Radikalni ministar sigurnosti Izraela ušao na sveto područje Al-Aqse

Dok je oko 1.146 Jevreja posjetilo kompleks u četvrtak usred proslave Dana Jeruzalema, ministar nije posjetio mjesto s njima

Ben-Gvir: Treba reći da policija ovdje radi odličan posao. The Jerusalem Post

E. A.

21.5.2023

Itamar Ben-Gvir, izraelski ministar nacionalne sigurnosti posjetio je područje kompleksa Al Aqsa kojeg jevreji zovu Brdo Hrama u nedjelju ujutro, i to samo dva dana nakon izraelske proslave Dana Jeruzalema, tj. okupacije grada 1967. godine.

- Sretan sam što mogu otići na Brdo hrama, najvažnije mjesto za narod Izraela. Treba reći da policija ovdje radi odličan posao i još jednom dokazuje ko je gospodar u Jeruzalemu. Sve prijetnje Hamasa neće [ništa promijeniti], mi smo gospodari Jeruzalema i cijele zemlje Izrael - kazao je Ben-Gvir u provokativnoj poruci.

Dok je oko 1.146 Jevreja posjetilo kompleks u četvrtak usred proslave Dana Jeruzalema, ministar nije posjetio mjesto s njima.

"Brdo hrama je u našim rukama"

Šef uprave Brda hrama, rabin Shimshon Elbaum, pozdravio je posjet rekavši: "Čestitam ministru nacionalne sigurnosti Itamaru Ben-Gviru na njegovom usponu na Brdo hrama, što daje smisao sloganu "Brdo hrama je u našim rukama" koji nedavno je napunio 56 godina."

Glasnogovornik predsjedništva Palestinske samouprave, Nabil Abu Rudeineh, nazvao je posjet Ben-Gvira mjestu "flagrantnim napadom na al-Aqsu" upozoravajući da će imati "ozbiljne posljedice", prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA.

- Ulazak ekstremiste Ben-Gvira u ranim satima, poput lopova, na trg džamije al-Aqsa neće promijeniti stvarnost i neće nametnuti izraelski suverenitet nad njom - dodao je Abu Rudeineh.

Kršenje međunarodnog prava

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova također je "najoštrije" osudilo posjet, nazivajući ga "opasnom i neprihvatljivom eskalacijom" i "flagrantnim i neprihvatljivim kršenjem međunarodnog prava, te povijesnog i pravnog statusa quo u Jeruzalemu i njegovih svetinja".

Ministarstvo je dodalo da "stalna kršenja i napadi na islamske i kršćanske svetinje u Jeruzalemu, u kombinaciji s nastavkom jednostranih mjera širenja naselja i kontinuiranih upada na okupirana palestinska područja, upozoravaju na daljnju eskalaciju i predstavljaju opasan trend koji međunarodna zajednica mora raditi na tome da se odmah zaustavi."

Glasnogovornik Hamasa za grad Jeruzalem, Mohammed Hamada, naglasio je da teroristički pokret "neće ostaviti Al-Aqsu na miru" i upozorio da će Izrael "snositi odgovornost za barbarske upade svojih ministara i stada doseljenika".

Hamada je pozvao Palestince i Arape u Jeruzalemu, na Zapadnoj obali i izraelskom teritoriju da "pojačaju" svoju prisutnost u al-Aqsi kako bi se suprotstavili "svim pokušajima da se oskrnavi i judaizira".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.