TELEFONSKI

Erdoan razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Ponudio doprinos u jačanju dijaloga

Kako se navodi u saopštenju Direkcije za komunikacije Turske, Vučić i Kurti uputili su Erdoanu čestitke povodom ponovnog izbora za predsjednika

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdoan i Albin Kurti. Anadolija

Anadolija

31.5.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je telefonski sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Kako se navodi u saopćenju Direkcije za komunikacije Turske, Vučić i Kurti uputili su Erdoanu čestitke povodom ponovnog izbora za predsjednika. Čelnici su razgovarali i o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Predsjednik Erdoan je istakao da je napredak u procesu dijaloga jedini način da se uspostavi trajni mir i stabilnost u regionu u kontekstu dešavanja na sjeveru Kosova.

Erdogan je dodao da je Turske spremna da pruži doprinos u procesu dijaloga. U općinama na sjeveru Kosova naseljenim većinom srpskim stanovništvom od ponedeljka su porasle tenzije koje su prerasle u nasilje.

Lokalni Srbi okupljaju se na protestima kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izbora novih gradonačelnika, traže i povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije iz zgrada opština. NATO je najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.