PREDSTAVIO VLADU

Bugarski parlament odobrio vladu novog premijera Nikolaja Denkova

Nakon devet mjeseci, Denkov će se rotirati na ovoj poziciji s Marijom Gabrijelom iz GERB-UDF-a

Nikolaj Denkov. Fena

FENA

6.6.2023

Parlament je izglasao izbor Nikolaja Denkova za premijera Bugarske. U Parlamentu s 240 poslanika glasala su 132 naprema 69, bez suzdržanih.

Denkova je za premijera odredila koalicija Nastavak promjena i Demokratska Bugarska (CC-DB).

Nakon devet mjeseci, Denkov će se rotirati na ovoj poziciji s Marijom Gabrijelom iz GERB-UDF-a.

Obraćajući se Parlamentu, Denkov se obavezao da će podnijeti nacrt budžeta kojim je deficit postavljen na tri posto, kako bi se ispunile obaveze u okviru međunarodnog programa, da će raditi na ulasku Bugarske u Schengen 2023. i eurozonu od početka 2025. godine, te da će implementirati zakonodavnu agendu, uključujući promjene ustava, u bliskoj saradnji s Narodnom skupštinom.

Rekao je da će, ukoliko se prioriteti ne realizuju, podnijeti ostavku.

- Nije mi bio san iz djetinjstva da budem premijer u zemlji u lošoj političkoj krizi, s podijeljenim društvom. Moj dječiji san je bio da budem naučnik i ispunio sam ga. Zato ću, ako se prioriteti ne ostvare, podnijeti ostavku - rekao je on.

Denkov je predstavio strukturu i sastav Vlade, precizirajući da će tokom prvih devet mjeseci biti premijer, a da će tokom drugih devet mjeseci dužnost preuzeti Marija Gabrijel (GERB-UDF).

Sa 132 glasa "za" , 69 glasova "protiv" i bez suzdržanih, Pparlament je izglasao odobrenje strukture Vlade Denkov-Gabriel. Vladu predvodi premijer s jednim potpredsjednikom i 18 ministara, javila je bugarska državna novinska agencija BTA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.