VAŽAN SUSRET

Šolc i Duda u ponedjeljak u posjeti Makronu: Glavna tema ulazak Ukrajine u NATO

Ako ne nađemo rješenje koje zadovoljava sve, postoji rizik da nećemo doći do jedinstvenog zaključka, izjavio je diplomata

Duda, Šolc i Makron: Tokom ranijeg susreta. AP

A. O.

10.6.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i poljski predsjednik Andrej Duda (Andrzej Duda) otputovat će u ponedeljak u Pariz na razgovore sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Prema saznanjima lista Politiko, očekuje se da će glavna tema sastanka biti pitanje članstva Ukrajine u NATO-u i sigurnosne garancije saveznika za Kijev, uoči samita vojne alijanse u julu.

I pored toga što je jasno da Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u dok je u ratu sa Rusijom, članice Alijanse su podijeljene oko toga na koji način treba odgovoriti na pritisak Kijeva koji traži članstvo, navodi neimenovani francuski diplomata.

Istovremeno, dodaje da članice NATO-a moraju da pošalju snažnu poruku Rusiji u trenutku kada Ukrajina kreće u kontraofanzivu.

- Ako ne nađemo rješenje koje zadovoljava sve, postoji rizik da nećemo doći do jedinstvenog zaključka, a to bi očigledno bio najveći poklon koji bismo mogli da damo Rusiji - rekao je diplomata za Politiko.

Očekuje se da će NATO lideri razgovarati i o drugim temama, kao što su evropski suverenitet i odbrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.