SAOPĆILI KINESKI MEDIJI

Honduras otvorio ambasadu u Kini nakon prekida veza s Tajvanom

Simbol jačanja diplomatskih odnosa dviju strana došao je tokom šestodnevne posjete predsjednice Hondurasa

Sa događaja. Xinhua

FENA

11.6.2023

Honduras je danas otvorio ambasadu u Pekingu, saopćili su kineski državni mediji. To je uslijedilo nekoliko mjeseci nakon što je srednjoamerička nacija prekinula odnose s Tajvanom kako bi uspostavila diplomatske veze s Kinom.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i njegov kolega iz Hondurasa Enrique Reina sudjelovali su u nedjelju ujutro na inauguraciji povodom otvaranja ambasade, objavila je kineska službena televizija CCTV, prenosi agencija AP.

U izvještaju se navodi da Honduras tek treba odrediti stalnu lokaciju ambasade te da će povećati broj osoblja.

Qin je obećao da će Kina s Hondurasom uspostaviti novi model "prijateljske suradnje" između zemalja različitih veličina i sistema, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Simbol jačanja diplomatskih odnosa dviju strana došao je tokom šestodnevne posjete predsjednice Hondurasa Xiomare Castro Kini.

Honduras je uspostavio službene odnose s Kinom u martu, postavši posljednja u nizu zemalja koje su prekinule diplomatske veze s Tajvanom.

Kina vidi samoupravni Tajvan kao otcijepljenu pokrajinu, koju treba ponovno zauzeti silom ako bude potrebno, i zabranjuje svojim diplomatskim partnerima formalne veze s Taipeijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.