TRGOVINSKA DELEGACIJA

Novozelandski premijer Hipkins u posjeti Kini krajem ovog mjeseca

Kina je najveći trgovinski partner Novog Zelanda

Chris Hipkins. Twitter

FENA

12.6.2023

Novozelandski premijer Chris Hipkins izjavio je u ponedjeljak da će posjetiti Kinu krajem ovog mjeseca na čelu trgovinske delegacije.

Kina je najveći trgovinski partner Novog Zelanda s novozelandskim izvozom u vrijednosti više od 20 milijardi novozelandskih dolara godišnje. Za razliku od Australije, Novi Zeland se posljednjih godina nije suočio s kineskim trgovinskim barijerama u vezi s raznim spoenjima.

Novozelandska delegacija uključivat će predstavnike širokog spektra sektora, uključujući mljekarstvo, turizam, obrazovanje i igre na sreću, saopćio je Hipkins na sedmičnoj konferenciji za medije.

- Odnos s Kinom jedan je od najznačajnijih, najširih i najsloženijih na Novom Zelandu - kazao je Hipkins.

Novi Zeland, dio obavještajno-sigurnosnog saveza Five Eyes koji uključuje Australiju, Britaniju, Kanadu i Sjedinjene Države, tradicionalno zauzima pomirljiviji pristup prema Kini od svojih saveznika.

Novi Zeland sve više, međutim, izaziva zabrinutost zbog Kine, dijelom zbog moguće militarizacije na Pacifiku, gdje Kina širi svoj utjecaj.

Kada je novozelandska ministrica vanjskih poslova Nanaia Mahuta posjetila Kinu u martu, izrazila je zabrinutost zbog situacije u Južnom kineskom moru, napetosti u Tajvanskom moreuzu, kao i stanja s ljudskim pravima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, i erozije prava i sloboda u Hong Kongu.

Hipkins je rekao da se Novi Zeland ponosi time što je njegov odnos s Kinom stabilan i dosljedan.

- To znači da gajimo zabrinutost za ljudska prava u vezi s trgovinom ili bilo kojim drugim pitanjem vanjske politike - kazao je.

To će biti prva Hipkinsova posjeta Kini otkako je postao lider u januaru kada je bivša premijerka Jacinda Ardern podnijela ostavku. On je ove godine otputovao u Papuu Novu Gvineju na američko-pacifički samit, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.