NEVOLJE NARODA

Evropska unija domaćin međunarodne konferencije za prikupljanje pomoći Siriji

Tri agencije Ujedinjenih nacija saopćile su da su potrebe "ogromne"

Nastale ogromne štete. Twitter

FENA

15.6.2023

Evropska unija u četvrtak je domaćin međunarodne konferencije za prikupljanje novca za Siriju gdje je potres u ovoj godini pogoršao ionako tešku nevolju naroda zatečenog ratom od 2011. godine.

Tri agencije Ujedinjenih nacija saopćile su da su potrebe "ogromne" i upozorile da je do sada osigurana samo desetina potrebnog finansiranja za projekte do 2023. za pomoć ljudima unutar Sirije i izbjeglicama u regiji.

Finansijska podrška

- Potrebna nam je mnogo veća finansijska podrška međunarodne zajednice - navodi se u zajedničkoj izjavi Martina Griffithsa, Filippa Grandija i Achima Steinera, koji zajednički upravljaju odgovorom na krizu u Siriji pod vodstvom UN-a.

- Više pomoći sirijskom narodu i onima koji ga ugošćuju je imperativ. Potrebe su ogromne - navode oni.

Sudeći prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR, više od 14 miliona Sirijaca napustilo je svoje domove od 2011. godine, a oko 6,8 miliona i dalje je raseljeno u svojoj zemlji, gdje skoro kompletno stanovništvo živi ispod granice siromaštva.

Oko 5,5 miliona sirijskih izbjeglica živi u susjednim Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku, kao i u Egiptu.

Čelnici agencija UN-a navode kako se nadaju sličnom nivou obećanja od 6,7 milijardi dolara ponuđenih za Siriju i njene susjede na sličnoj konferenciji prošle godine.

Upozorili su da su planovi UN-a za pomoć od 5,4 milijarde dolara unutar zemlje, kao i 5,8 milijardi dolara za Sirijce u široj regiji ove godine, kritično nedovoljno finansirani.

- Humanitarno finansiranje Sirije ne ide u korak s brzo rastućim potrebama - rekao je Janez Lenarčić, domaćin konferencije i najviši zvaničnik EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

Ono što je započelo kao mirni protest protiv vladavine predsjednika Bashara al Asada u Siriji 2011. godine, preraslo je u višestrani sukob. U ratu je poginulo više od 350.000 ljudi.

Trend u korist Asada

Rusija je na kraju preokrenula trend u korist Asada, koji je prošlog mjeseca dobio toplu dobrodošlicu na samitu arapskih država na kome je okončana njegova višegodišnja izolacija od regionalnih kolega.

Zapad, međutim, odbija rehabilitirati Asada i veliki dio Sirije ostaje pod kontrolom pobunjenika i radikalnih islamističkih grupa koje podržava Turska, kao i kurdske milicije koju podržavaju Sjedinjene Države.

Lenarčić je također pozvao na proširenje humanitarnog pristupa iz Turske sjeverozapadnom dijelu Sirije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.