ZABILJEŽENA KATASTROFA

Obrušio se planinski vrh u Austriji, snimak postao viralan

Ovo je relativno veliki incident, govorimo o najmanje 100 hiljada kubnih metara stijene koja je otpala, vjerojatno i više od toga, rekao je Figl

Snimak obrušavanja. Screenshot / Twitter

A. O.

15.6.2023

Dio vrha planine u austrijskoj pokrajini Tirol odlomio se, otisnuvši stijenu od preko 100 hiljada kubnih metara u dolinu ispod i izazvavši masivna klizišta, javlja CNN.

Kamenje je počelo padati u nedjelju s Fluhtorna, planine visoke gotovo 3.400 metara u Alpama Silvreta na granici između Švicarske i Austrije, u incidentu za koji su geolozi rekli da uzrokovan topljenjem permafrosta.

Početne procjene

Društvenim mrežama proširili su se snimci s mjesta događaja, u trenutku nakon što se vrh planine “odlomio”, ali i snimci posljedica koje je ostavila ova pojava.

Niko nije povrijeđen u odronu kamenja, prema izvještaju lokalne policije.

U izviđačkom letu iznad pogođenog područja, državni geolozi napravili su početne procjene količine palog kamenja, ali kažu da bi one mogle biti konzervativne jer će trebati vremena da se dobije tačnija slika.

- Ovo je relativno veliki incident, govorimo o najmanje 100 hiljada kubnih metara stijene koja je otpala, vjerojatno i više od toga - rekao je Tomas Figl (Thomas), državni geolog, u videu koji je izradila tirolska državna vlada.

Otapanje permafrosta

Geolozi su kolaps pripisali otapanju permafrosta, dugotrajno smrznutog sloja tla i stijena. Najčešće povezan s arktičkim regijama, permafrost se nalazi i visoko u europskim Alpama.

- Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je ljepilo planina i taj se led otapa tijekom dugog vremenskog razdoblja zbog klimatskih promjena. To onda uzrokuje rezultate koje vidimo ovdje - rekao je Figl.

Kad se permafrost otopi, to može imati destabilizirajući učinak, rekla je Marsija Filips (Marcia Phillips), voditeljica grupe za istraživanje permafrosta na WSL institutu za istraživanje snijega i lavina u Švicarskoj.

- Voda može prodrijeti duboko u stijenske mase kroz novootvorene pukotine, koje su prethodno bile začepljene permafrost ledom - rekla je onaza CNN, objašnjavajući da to može dovesti do pucanja stijena.

Nema dovoljno podataka da se potvrdi jesu li se odroni stijena povećali posljednjih godina, budući da su obično samo veliki događaji dobro dokumentirani, kaže Filips.

No, kako klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povisuju globalne temperature, što dovodi do otapanja permafrosta i topljenja snijega i ledenjaka, čini se da će odroni kamenja u ovoj regiji postati sve češći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.