ODRŽAN SASTANAK

Vodstvo Sjeverne Koreje: Neuspjelo lansiranje satelita je najveći neuspjeh

Sjevernokorejska raketa pala je u more nakon što je izgubila potisak zbog nenormalnog pokretanja motora drugog stepena

Neuspješno lansiranje. Twitter

A. O.

19.6.2023

Vodstvo Sjeverne Koreje je na posljednjem sastanku vladajuće stranke nazvalo prošlomjesečno neuspjelo lansiranje vojnog satelita najvećim neuspjehom, piše sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Prošireni plenarni sastanak održan je između petka i nedjelje, a s njega je poslana poruka radnicima i istraživačima da analiziraju neuspjelo lansiranje i pripreme se za drugo u bliskoj budućnosti.

Oni koji su bili zaduženi za lansiranje satelita bili su jako kritizirani, saopćila je KCNA.

- Sjevernokorejska raketa pala je u more nakon što je izgubila potisak zbog nenormalnog pokretanja motora drugog stepena - objavili su iz Pjongjanga nakon neuspjelog lansiranja satelita u neobično iskrenom priznanju.

Sjeverna Koreja je obećala da će nastaviti razvijati svoju nuklearnu sposobnost i jačati solidarnost s drugim zemljama koje se protive onome što je nazvala "američkom strategijom za svjetsku nadmoć".

Na sastanku se također razgovaralo o osiguravanju samodostatnosti u snabdijevanju hranom povećanjem poljoprivredne proizvodnje u zemlji i ispunjavanjem godišnjeg cilja proizvodnje žitarica. Početkom ove godine iz Ministarstva ujedinjenja Južne Koreje poručili su da im se čini kako se na Sjeveru situacija s hranom pogoršala.

Sjeverna Koreja je pod strogim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa i lansiranja balističkih projektila, a njena privreda je dodatno opteretila strogo, samonametnuto zatvaranje granica, koje je za cilj imalo suzbijanje epidemije izazvane širenjem bolesti covid-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.