NJUJORK

Generalni sekretar UN-a pozvao na intenziviranje i produženje Crnomorske inicijative za žito

Naglašeno je da je UN u potpunosti posvećen inicijativi za žito koja je posebno važna u ovom periodu kada počinje žetva u Ukrajini i Rusiji

Printscreen

Anadolija

20.6.2023

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao na ubrzanje operacija u okviru Crnomorske inicijative za žito i proširenje ove "vitalne" inicijative.

Glasnogovornik Farhan Haq objavio je saopćenje u kojem se navodi da Guterres žali zbog usporavanja inspekcija i eliminacije luke Južni/Pivdennyi. U saopćenju se napominje da je ova situacija dovela do smanjenja mobilnosti brodova i smanjenja dopreme hrane na globalnim tržištima.

- Generalni sekretar UN-a poziva strane da učine sve potrebne napore kako bi ubrzale operacije i produžile trajanje ove vitalne inicijative - navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da je UN u potpunosti posvećen inicijativi za žito koja je posebno važna u ovom periodu kada počinje žetva u Ukrajini i Rusiji. Kako bi se smanjio uticaj ruskog napada na Ukrajinu na globalne cijene hrane, UN, Ruska Federacija, Turska i Ukrajina potpisale su Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru na svečanosti održanoj u Istanbulu 22. jula 2022. godine.

Ugovor je posljednji put produžen 18. marta i na snazi je do 18. jula. Ruski zvaničnici su nedavno kazali da ne vide mogućnost za njegovo novo produženje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.