IZRAZILI NEZADOVOLJSTVO

Pakistan kritikuje SAD i Indiju nakon sastanka Bidena i Modija

Ministarstvo je dodalo da je iznenađeno zajedničkom izjavom i reklo je da ima "blisku saradnju u borbi protiv terorizma" sa Sjedinjenim Državama

Modi i Bajden. AP Photo / Evan Vucci

FENA

23.6.2023

Pakistan je u petak kritikovao Sjedinjene Američke Države i Indiju nakon što se predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sastao s premijerom Narendrom Modijem u Bijeloj kući a oba lidera pozvala Pakistan da osigura da se njegova teritorija ne koristi kao baza za napade militanata.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je zajednička američko-indijska izjava "neopravdana, jednostrana i obmanjujuća". Spomenuti Islamabad u njoj je "u suprotnosti sa diplomatskim normama", navodi se.

Saradnja u borbi protiv terorizma

Ministarstvo je dodalo da je iznenađeno zajedničkom izjavom i reklo je da ima "blisku saradnju u borbi protiv terorizma" sa Sjedinjenim Državama. 

Odnosi između Indije i Pakistana su godinama napeti. Od sticanja nezavisnosti od Britanije 1947. godine, Indija i Pakistan su vodili tri rata, od kojih dva oko himalajskog regiona Kašmira sa većinskim muslimanskim stanovništvom, na koji obje zemlje polažu pravo u potpunosti, ali djelimično vladaju.

Prekogranični terorizam

U zajedničkom američko-indijskom saopštenju stoji: "Oni (Bajden i Modi) su oštro osudili prekogranični terorizam, korištenje terorističkih proksija i pozvali Pakistan da poduzmu hitne mjere kako bi osigurao da se nijedna teritorija pod njegovom kontrolom ne koristi za pokretanje terorističkih napada."

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Indija koristi optužbe za ekstremizam protiv Islamabada kako bi odvratila pažnju od situacije u Kašmiru i postupanja prema manjinama u Indiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.